Miljoenen kinderlevens gered en honderden miljarden bespaard door vaccins sinds 2001

Miljoenen kinderlevens gered en honderden miljarden bespaard door vaccins sinds 2001

Het vaccineren van kinderen in 73 arme landen heeft sinds 2001 daar al miljoenen levens gered en meer dan 1.000 miljard opgeleverd aan besparingen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek.

Tegen 2020 zullen vaccins tegen hepatitis B, het humaan papillomavirus, de mazelen, de gele koorts, het rotavirus, de rode hond, Japanse encefalitis en drie bacteriestammen die longontsteking en meningitis veroorzaken zeker 20 miljoen levens van kinderen hebben gered.

Het cijfer ligt nog hoger in werkelijkheid, want de onderzoekers aan de Universiteit van North Carolina keken alleen naar de impact van Gavi (Global Alliance for Vaccines and Immunization). Gavi is een organisatie die zich in 2000 ten doel gesteld om kinderen in de armste landen ter wereld van de benodigde vaccins te voorzien. Er zijn al 580 miljoen kinderen in 73 arme landen door de inzet van de organisatie gevaccineerd.

De onderzoekers keken naar de impact die een gaandeweg verbeterende dekkingsgraad van tien vaccins had. Vooral de vaccins tegen hepatitis B, de mazelen en twee bacteriën die longontsteking en meningitis veroorzaken, bleken niet alleen levens te redden, ze hebben ook grote economische voordelen.

Gigantische besparingen

Elk van de landen die door Gavi gesteund werden in hun vaccinatieprogramma bleek tot 2020 gemiddeld vijf miljard dollar minder uit te moeten geven aan behandelingen van zieken.

In diezelfde periode zijn er 500 miljoen minder ziektegevallen te melden en tegen 2020 zullen de vaccins in totaal 960 miljoen ziektejaren voorkomen hebben. Wat de vaccins aan productiviteit, kwaliteit van leven en andere economische en sociale voordelen opleveren, is al goed voor 820 miljard dollar in die 73 landen.

“Vaccins worden doorgaans beschouwd als één van de meest kosteneffectieve interventies in de volksgezondheid,” concludeert hoofdonderzoeker Sachiko Ozawa. “En deze studie onderschrijft dat.”

Gesponsorde artikelen