Milow niet mals voor België, noemt N-VA “surreëel” in interview

In een interview met de Nederlandse krant NRC heeft Milow zich opvallen kritisch uitgelaten over België. “Het land is in slaap gesust. Dat merk je pas als je het van een afstand bekijkt”, zegt hij. Hij stelt zich ook vragen bij de motivatie van de N-VA om het land écht beter bestuurbaar te maken.

Milow, die net een nieuwe plaat uitheeft, woont nu ongeveer de helft van het jaar in de Verenigde Staten, de andere helft woont hij in Leuven. „Als ik mij oplaad voor een schrijfperiode wil ik musea bezoeken, veel albums luisteren en veel boeken lezen. Dat wil ik allemaal absorberen voor ik ga schrijven. In België kom ik niet meer in zo’n zone, te veel mails, te veel achtergrondruis”, zegt hij daarover.

Waterschildpadden

De gedeeltelijke verhuizing naar Los Angeles, heeft Milow meer perspectief gegeven op wat er in ons land gebeurt, zegt hij. “Misschien een gekke vergelijking, maar ik had vroeger waterschildpadden. Het water moest voor hen redelijk warm zijn, maar soms gebeurde het dat de thermostaat kapot was. Zonder het te merken werden ze dood gekookt. Het gekke is dat als ik ze vanuit een koele positie in kokend water zou zetten ze zichzelf wel zouden redden, dan hadden ze het gevoeld. Zo kijk ik al een paar jaar naar België: het land is in slaap gesust. Dat merk je pas als je het van een afstand bekijkt.”

Gevraagd naar de song The Kingdom uit 2011 (“Over een land waar de tijd stil staat, waar het Noorden zonder het Zuiden denkt te kunnen en waar ze niet van veranderingen houden, ook al luiden de alarmbellen”) zegt de zanger: “In België leefde toen de gedachte dat het allemaal oké was: ja, we doen meer dan een jaar over een regering vormen, maar alles functioneert toch? Ik zag dat er toen al iets fundamenteels fout zat, de politici waren niet bezig om de komende generaties vorm te geven.”

N-VA

In het interview is Milow ook kritisch op de houding van de N-VA. “Er zitten nu ministers van de N-VA in de federale regering, terwijl het al jarenlang hun missie is om aan te tonen dat de federale staat België niet werkt. Dan mag je vragen stellen bij hun motivatie om het land écht beter bestuurbaar te maken. Ze voeren als het ware oppositie tegen België als federale staat. En zonder al te veel protest. Totaal surreëel.”

Het volledige interview kan je hier lezen.

Meer
Lees meer...