Mind the gap … and your gender! Krijgt Londen straks metrostellen die enkel voor vrouwen bedoeld zijn?

Mind the gap … and your gender! Krijgt Londen straks metrostellen die enkel voor vrouwen bedoeld zijn?

Krijgen vrouwen in Londen en de rest van Groot-Brittannië binnenkort treinwagons en metrostellen waarop mannen niet toegelaten zijn? Het idee is althans voorgesteld door Chris Williamson, veiligheidsspecialist van de Britse oppositiepartij Labour. Uit statistieken is gebleken dat het aantal seksuele misdrijven op treinen in het land de voorbije vijf jaar meer dan verdubbeld is. En daar moet een nogal radicale oplossing volgens Williamson iets aan doen.

Het idee lijkt een sprong van zowat honderd jaar terug in de tijd. Mannen en vrouwen die gescheiden op de trein moeten zitten. Volgens Williamson is het echter nodig, want aanranding begint een serieus probleem te worden op het openbaar vervoer. Zo blijkt uit cijfers van de British Transport Police dat het voorbije jaar op Britse treinen 1.448 feiten van seksueel onaanvaardbaar gedrag zijn geregistreerd. Vijf jaar geleden waren er dat nog maar 650. Begin vorige maand zou een 17-jarig meisje op een trein tussen Newquay en Plymouth door twee mannen aangerand zijn.

Zelf kiezen

Nieuw is het voorstel eigenlijk niet, want Labour-leider Jeremy Corbyn legde de mogelijkheid twee jaar geleden al eens op tafel. Toen zou hij volgens The Telegraph op zware kritiek gestoten zijn, zeker ook van een aantal vrouwelijke politici binnen zijn eigen partij. Williamson rakelt het plan nu dus terug op, omdat de situatie er alleen maar erger op geworden is. Hij vraagt daarom om op z’n minst te onderzoeken of het mogelijk is om wagons voor uitsluitend vrouwen in te voeren.

EPA

“Ik zeg niet dat de maatregel moet worden doorgevoerd, maar er zou in ieder geval voor de vrouwelijke reizigers een veilige plek kunnen worden gecreëerd”, zegt Williamson. “Vrouwen kunnen dan nog altijd zelf beslissen al dan niet op het aanbod in te gaan.” In enkele landen is al geëxperimenteerd met rijtuigen die exclusief voor vrouwelijke passagiers voorbehouden zijn. Dat is het geval in Japan, Brazilië en Mexico.

Geen vrijheid

Maar zelfs al zou deze maatregel de statistieken naar beneden halen, toch is dit geen oplossing voor het probleem. Volgens parlementslid Stella Creasy, een partijgenote van Williamson, gaan we op deze manier seksuele misdrijven tegen vrouwen normaliseren. “Er moet duidelijk gemaakt worden dat niet de vrouwelijke reizigers het probleem vormen, maar wel dat de daders zich schuldig maken aan gedrag dat onmogelijk kan worden getolereerd”, zegt ze. Bovendien beperken de wagons ook de vrijheid van vrouwen.

Een logische oplossing: de bewaking op de treinen moet worden uitgebreid. Maar dat is niet eenvoudig aangezien er nu al een personeelstekort bij de spoorwegen heerst. De vakbond TSSA wijst erop dat enkel een personeelsuitbreiding ervoor kan zorgen dat treinreizigers voldoende beveiligd kunnen worden.

Gesponsorde artikelen