Franse energiereuzen roepen consumenten op om minder energie te verbruiken: moeten we in België dat voorbeeld volgen?

Volgens de Franse energiereuzen is het noodzakelijk dat de gezinnen de komende maanden op hun energieverbruik letten. In een open brief zeggen ze dat dit de enige manier is om dit najaar het hoofd te kunnen bieden aan een (potentieel) strenge winter. Geldt die oproep ook voor de Belgische consumenten?

Nagenoeg alle gezinnen in ons land hebben de afgelopen maanden het bedrag op de energiefactuur (of voorschotfactuur) fors zien toenemen. Dat komt onder meer door de oorlog in Oekraïne.

Rusland heeft intussen de gasleveringen aan verschillende landen, waaronder onze buurlanden Frankrijk en Nederland, volledig of gedeeltelijk opgeschort. Daar komt nog eens bij dat de Europese Unie minder afhankelijk wil worden van Russische energie. Denk bijvoorbeeld aan de intentie om 90 procent van de Russische olie-import te weren tegen het einde van dit jaar.

“Verbruik nu al minder energie”

De energiebedrijven maken zich dan ook zorgen over wat de winter zal brengen. In een open brief, die afgelopen weekend werd gepubliceerd in het weekblad Journal du Dimanche, roepen drie topfiguren uit de Franse energiesector, Patrick Pouyanné (TotalEnergies), Jean-Bernard Levy (EDF) en Catherine MacGregor (Engie), de consumenten op om nu al minder energie te verbruiken.

“Wij hebben al kortetermijnmaatregelen genomen om op deze noodsituatie te reageren, zoals de diversificatie van de gasvoorziening”, staat er in de brief. “Maar we moeten ook collectief iets doen aan de energievraag door ons verbruik te verminderen, zodat we enige speelruimte hebben. Wij zullen het nodig hebben om toekomstige consumptiepieken te beheersen en om de technische gevaren of geopolitieke schokken op te vangen waarmee wij te maken kunnen krijgen. Als we deze zomer actie ondernemen, zijn we beter voorbereid op de volgende winter en kunnen we onze gasreserves veiligstellen.”

Die brief is in de eerste plaats gericht aan de Franse consumenten, maar we mogen niet vergeten dat de Franse energiereuzen ook een aanzienlijk marktaandeel in ons land hebben. Zo is EDF actief in België onder de naam Luminus en kopen we energie van Engie via Electrabel. TotaalEnergies is dan weer het vroegere Lampiris.

En in België?

In ons land probeert de overheid via de campagne ikhebimpact.be de consumenten aan te zetten om hun energie efficiënter te gebruiken. Op die site vind je onder meer tips over hoe je energie kan besparen.

In een reactie aan De Tijd laat Marc Van den Bosch, de directeur van de koepel van energiebedrijven FEBEG, weten dat een campagne over energie-efficiëntie zinvol is. “Het is voor gezinnen belangrijk goed vooruit te kijken naar deze winter. Met enkele kleine maatregelen kan het verbruik misschien naar beneden gehaald worden”, klinkt het.

Uit een recent onderzoek van AXA Bank blijkt overigens dat de hoge energieprijzen de Belgen aanzetten om actie te ondernemen. Zo willen zeven op de tien gezinnen de komende vijf jaar hun huis of appartement energiezuiniger maken. De meesten zijn van plan om hun woning (dak, vloer of muren) te isoleren of zonnepanelen te plaatsen.

(lb)

Meer
Lees meer...