Left Right
scrollTop top

Minister Gatz reageert na afzegging debat: onervarenheid kabinet kan aanleiding geven tot kritiek over special treatment


Minister Gatz reageert na afzegging debat: onervarenheid kabinet kan aanleiding geven tot kritiek over special treatment

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) heeft tegenover newsmonkey gereageerd op de heisa over een debat in Leuven waar hij op het laatste moment voor afzegde. Volgens de moderator kreeg Gatz bepaalde privileges niet, en de minister geeft ook toe dat er aanleiding kan bestaan om dit te geloven. Maar hij vindt het spijtig dat dit nu als intentie gebruikt wordt, terwijl hij echt wel een statement wilde maken. “Een debat met zes mannen is niet normaal, zelfs al hebben ze inspanningen gedaan.”

“Ik had het zelf ook te laat in de mot, maar dit is 2018: een panel zonder vrouwen = geen echt politiek debat. Zonder mij dus. Sorry.” Met die tweet stuurde Gatz zijn kat naar een goed gevulde aula in Leuven voor een debat dat georganiseerd werd door studentenvereniging Politika. Met figuren zoals Kristof Calvo (Groen), Bruno Tobback (sp.a) en Tom Van Grieken (Vlaams Belang) was het panel sterk bezet, maar voor Gatz kon het dus niet dat er geen vrouw aanwezig was.

Behalve dan de moderator, want dat was Nora Sleiderink, hoofdredactrice van het studentenblad Veto. Zij stelde op Radio 1 dat er genoeg vrouwen gecontacteerd zijn, maar dat niemand kon komen. En ze ging een stap verder. “Sven Gatz deed toch al een tijdje moeilijk. Hij wilde andere onderwerpen op het debat, hij wilde meer spreektijd dan anderen, hij wilde op voorhand z’n zegje kunnen doen. Hij wilde met andere woorden een ‘special treatment’. Die kreeg hij niet, en dan zegt hij plots 5 minuten nadat het debat is begonnen af? Hij had zelf ook gewoon een vrouw kunnen voordragen, dat heeft hij niet gedaan.”

Onervarenheid kabinet

Gatz ontkent die kritiek niet helemaal. “Mijn kabinet heeft een aantal mails uitgewisseld, omdat het over verschillende thema’s ging. We hebben ook om debatten gevraagd die gekoppeld zijn aan mijn bevoegdheden”, zegt Gatz aan newsmonkey. “Het is het resultaat van een bepaalde onervarenheid van mijn kabinet. Zelf heb ik geen special treatment gekregen. Maar de mails kunnen daar wel aanleiding toe geven. En ik neem de verantwoordelijk van mijn kabinet op mij.”

“Wat ik jammer vind, is dat men dit nu aangrijpt om mijn intentieproces te maken. Alsof ik het gedaan heb om die redenen. Dat is een oude truc in de politiek. De grond van de zaak is dat men in vraag stelt of een man van middelbare leeftijd het recht heeft om een statement te maken.” Gatz kwam tot het besef dat zo’n mannelijk debat niet meer van deze tijd is, naar eigen zeggen onder invloed van vrouwelijke Twitteraars. “Men mag dat bekritiseren of in twijfel trekken, het zal me worst wezen. Het is humanistisch om zo te denken. En een debat met zes mannen is niet normaal, zelfs al hebben ze inspanningen gedaan.”

Waarom komen er geen vrouwen?

“Ik zou het vandaag opnieuw doen. Waarom zijn er zo weinig dames hierop ingegaan? Men heeft 24 dames gecontacteerd, en waarom komt er dan niemand?”, vraagt Gatz zich af. “Eigenlijk is dit een heel mannelijk concept, dit soort debatten. Het komt erop aan om mekaar constant in de rede te vallen, elkaar niet te laten uitspreken, onliners te lanceren. Het heeft een hoog showgehalte, waarvan ik ooit dacht dat het politiek was. Maar het is een heel oppervlakkige afspiegeling. Voor een aantal dames is dit een zeer mannelijke debatvoering.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899