Minister Homans (N-VA) schiet terug naar CD&V-voorzitter Beke: “Problematisch, dat pamperbeleid blijven verdedigen”

Minister Homans (N-VA) schiet terug naar CD&V-voorzitter Beke: “Problematisch, dat pamperbeleid blijven verdedigen”

Een stevige krachtmeting is aan de gang tussen CD&V en N-VA over nieuwkomers. CD&V-voorzitter Wouter Beke himself valt Vlaams minister van Integratie Liesbeth Homans (N-VA) hard aan over haar wij-zij discours. Maar zij schiet even fel terug. 

CD&V-voorzitter Wouter Beke maakt zich zorgen, een gevoel dat sterk leeft binnen zijn partij, zo zegt hij aan newsmonkey. “Over het discours dat de voorbije weken gevoerd is geworden. Je hebt het opiniestuk van minister Liesbeth Homans (N-VA). We moeten een heel debat voeren rond wat ‘significant’ is.”

En die lijn van N-VA ligt bij coalitiepartner CD&V moeilijk. Heel moeilijk. Zodanig dat de voorzitter in z’n pen kroop, voor een opiniestuk bij De Standaard en een interview gaf aan Villa Politica, waarin hij een minister uit z’n eigen Vlaamse coalitie zwaar op de korrel nam. “Ik zie een lijn van polarisering, in een systematisch wij-zij denken. En dat is totaal niet de manier van denken waar wij voor staan. Wij willen ideologisch aangeven dat wij er anders naar kijken. En dat willen we even scherp zetten.”

“Je ziet de redenering van Theodore Dalrymple in de redenering van Homans. ‘Als je in de problemen zit, is dat je eigen verantwoordelijkheid. Los het maar op.’ Ik zeg niet dat er niet alleen een eigen verantwoordelijk is, maar ook een samenleving.”

Het is niet de eerste keer dat de twee grootste Vlaamse coalitiepartners clashen. Zeker niet over onderwerpen zoals integratie en nieuwkomers. Al maanden heeft N-VA snoeiharde kritiek op het beleid van christendemocraat Angela Merkel en haar ‘Wir Schaffen Das’, terwijl CD&V het net verdedigt.

“Toch mooi debat gestart?”

Homans is niet onder de indruk, zegt ze in gesprek met newsmonkey. “Oh, als een minister veroorzaakt dat een voorzitter van de partij reageert, dan heb ik toch maar mooi een debat gestart? Overigens heb ik er geen probleem mee dat een coalitiepartner een andere mening heeft. Mijn voorzitter doet dat ook af en toe. Wouter Beke mag net zoals ik opiniestukken schrijven”

“Maar waar ik wel problemen mee heb is de semantiek in Beke z’n discours. Waarom gebruikt hij nog altijd de term ‘nieuwkomers’? Het gaat heel dikwijls om een derde generatie, om mensen waarvan de grootouders naar hier kwamen. Plus, hij heeft het over ‘verschillende gemeenschappen’. Als je naar Vlaanderen komt, is er één gemeenschap, waar je deel van gaat uitmaken. Je mag je eigenheid houden, maar je bouwt geen andere gemeenschap.”

En er is volgens Homans wel meer ‘problematisch’. Net zoals Groen en sp.a ontmoedigt CD&V eigenlijk het integratiebeleid. Want eigenlijk zegt hij: “Je krijgt toch geen kansen, ze willen je niet op de arbeidsmarkt, ze willen je niet in de samenleving, die racistisch is.” Dat is net het soort pamperbeleid waar ik van af wil. Als je alleen maar blijft zeggen dat er veel racisme is, dan geef je een verkeerd signaal.”

En dan geeft Homans nog een sneertje naar CD&V. “Ons Vlaams integratiebeleid is horizontaal, elke minister heeft er zijn verantwoordelijkheid. Dus onderwijs, dan is dat minister Hilde Crevits (CD&V), kansen bij opleidingen, dat is haar opdracht. Gezondheidszorg, dat is voor minister Jo Vandeurzen (CD&V), net zoals minister Phillipe Muyters (N-VA) de arbeidsmarkt voor hem pakt. Dat allemaal in mijn bak schuiven, is niet hoe het werkt. Beke zou beter eerst eens nadenken wie er allemaal verantwoordelijkheid draagt.”

Meteen bevestigt de coalitie haar imago als kibbelkabinet. Het is ook met een soort gelatenheid dat de discussie gevolgd wordt. “Ongezien” is de spanning tussen CD&V en N-VA al lang niet meer. Maar of er over de coalitie dan ook echt getwijfeld wordt? “Je weet nooit of je de rit uitrijdt”, geeft Beke nog mee.

NM

Gesponsorde artikelen