Minister Jambon (N-VA) bindt strijd aan tegen transmigranten en mensensmokkel met privébewaking en extra controles

Minister Jambon (N-VA) bindt strijd aan tegen transmigranten en mensensmokkel met privébewaking en extra controles

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil de strijd tegen mensensmokkelaars opvoeren door parkings te bewaken en dagelijks gerichte controleacties te organiseren. Jambon vindt het belangrijk dat “de pakkans zo hoog mogelijk is”. De concrete maatregelen: privébewaking op vijf snelwegparkings, dagelijkse controles op risicoplaatsen en een taskforce mensensmokkel.

Een politieactie tegen de toestroom van migranten rond het Brusselse Noordstation en het Maximiliaanpark werd zo’n week geleden gedwarsboomd door actievoerders. Zo waren de mensenrechtenorganisaties in het park getipt en konden ze de migranten op tijd onderbrengen bij gastgezinnen. Toch kon de politie nog 17 sans-papiers oppakken.

“Die actie bevestigde ons vermoeden dat Brussel een belangrijke hub is om transitmigranten richting de E40 te vervoeren, onder andere via de trein”, zegt Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) in de kranten van De Persgroep. “Daar klimmen ze dan in vrachtwagens om Groot-Brittannië te bereiken.”

De laatste tijd zijn er wel steeds vaker meldingen van geweldplegingen door transmigranten. Niet alleen tegen de chauffeurs, maar ook tegen de politie. Zo was er vrijdagochtend in Groot-Bijgaarden, langs de E40, een incident waarbij de politie zelfs een waarschuwingsschot moest lossen om de gemoederen te kunnen bedaren. Er waren vijf transmigranten “gewapend met stokken en staven” op de politie afgestormd.

Drie maatregelen

Jambon dacht al enige tijd aan scherpere maatregelen om de mensensmokkelaars aan te pakken en hij kondigt nu drie maatregelen aan.

Zo zullen een vijftal snelwegparkings richting de kust door een privébedrijf bewaakt worden zodra het donker wordt. Ook zullen er agenten en honden ingezet worden. Jambon benadrukt ook dat zijn partijgenoot Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) de infrastructuur en de beveiliging (met camera’s) van snelwegparkings al serieus opgevoerd heeft.

Ook zullen de lokale en federale politie voortaan dagelijks controleacties voeren in eindstations, langs de snelwegen en in de haven van Zeebrugge om illegale transmigratie en mensensmokkel tegen te houden, “maar ook op andere plekken langs smokkelroutes zijn acties mogelijk”. Daarvoor moet de federale politie zijn MATA-teams inzetten. Die zijn gespecialiseerd in de administratieve afhandeling van personen zonder papieren die tijdens zo’n actie worden aangetroffen. “De acties zullen duren zolang het nodig is”, klinkt het bij Jambon.

Als derde maatregel zal een taskforce mensensmokkel alle veiligheidsdiensten en gerechtelijke diensten samenbrengen rond het transmigrantenprobleem. Het doel is om in kaart te brengen hoe de smokkelaars juist werken en dat netwerk oprollen.

Ontradingseffect

Sommige opiniemakers stellen dat bovenstaande maatregelen weinig zin hebben, aangezien niet alle illegale migranten teruggestuurd kunnen worden naar hun land van herkomst. Illegale migranten die geen asiel willen aanvragen worden alleen naar een gesloten centrum gebracht en teruggestuurd naar hun land als de kans reëel is dat ze ook terug kunnen. Een groot deel van hen zal dus enkel een bevel om het grondgebied te verlaten maar zet daarna de reis naar Engeland gewoon voort.

Volgens Jambon klopt die redenering niet helemaal: “Er zullen altijd een aantal mensen worden teruggestuurd. De acties en de bewaking zorgen sowieso voor een ontradingseffect. En het laat ons toe om de smokkelnetwerken verder in kaart te brengen.”

Gesponsorde artikelen