Nog geen zekerheid dat minister Lahbib Oekraïne kan bezoeken: “We verwachten nog steeds uitleg”

Hooggeplaatste Oekraïense regeringsbronnen zouden aan de VRT hebben verteld dat er momenteel nog geen garanties zijn dat de minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib (MR), Kiev kan bezoeken. Lahbib raakte in opspraak nadat bleek dat ze vorig jaar als journaliste via Moskou de door Rusland bezette Krim bezocht.

Via Rusland naar het schiereiland reizen, is volgens de Oekraïense wet verboden. De Krim, een Oekraïense regio die aan de Zwarte Zee grenst, werd in 2014 door Rusland geannexeerd. Doordat Lahbib via Rusland naar het gebied reisde, zou haar de toegang tot Oekraïne kunnen worden ontzegd.

Op zondag zei minister van Justitie en vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open Vld) nog dat er geen sprake was van vertrouwensbreuk. Hij baseerde zich op een antwoord van Dmytro Koeleba, de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken, op een brief die Lahbib naar hem stuurde om haar steun aan het land te betuigen. De inhoud van de brief is echter niet openbaar gemaakt.

“Gezonde relatie van essentieel belang”

Peter De Roover, fractieleider van oppositiepartij N-VA, wil dat de brief van Koeleba met het parlement wordt gedeeld. “Van Quickenborne wekte zondag een valse indruk over de relatie met Oekraïne. Ik vraag hem dan ook met aandrang om de brief waarop hij zich baseerde te delen met het parlement”, klinkt het. 

“Een gezonde relatie met Oekraïne is in deze tijden van essentieel belang voor een minister van Buitenlandse Zaken”, zei de politicus nog. Hij opperde dat minister Lahbib, gebaseerd op de informatie die tot nu toe bekend is, haar functie “niet volwaardig kan uitvoeren.”

“Standpunt niet veranderd”

Nu blijkt dat het misschien toch niet zo snor zit tussen Lahbib en Oekraïne. “Het standpunt van Oekraïne is niet veranderd”, klonk het vanuit overheidsbronnen bij de VRT. Koeleba zou “geen enkele garantie” hebben gegeven dat Lahbib Kiev zou kunnen bezoeken. “Wij verwachten nog steeds dat België uitleg geeft over de Krimreis. Die uitleg is tot nu toe uitgebleven.” Het land zou wel nog openstaan voor een gesprek met de minister.

Volgens de berichtgeving van de VRT zou Koeleba’s ministerie meer details willen vernemen over het bezoek van Lahbib en “op basis daarvan beslissingen nemen over toekomstige bilaterale contacten.” De kwestie gaat voornamelijk over Lahbib zelf en zou geen invloed hebben op de band met België als land.

Waarom de kwestie een probleem is

Lahbib, die nog maar enkele weken minister van Buitenlandse Zaken is, reisde vorig jaar via Moskou naar de Krim toen ze nog cultuurjournaliste was bij de Franstalige publieke omroep RTBF. Daar bezocht ze een Russisch cultuurfestival, dat gesponsord werd door het staatsenergieagentschap Gazprom en banden zou hebben met de dochter van dictator Vladimir Poetin. 

De Russische organisatie betaalde naar verluid de reis en verschafte Lahbib met een door Rusland uitgegeven visum. Ter plekke maakte zij een tv-reportage over het festival, dat niet werd uitgezonden omdat de beelden te eenzijdig het Russisch standpunt zouden hebben getoond. Volgens oppositiepartij N-VA werd ze zo een spreekbuis van de Russische propaganda.

Lahbib zei destijds dat ze onder de indruk was van de samenwerking waartoe de Russen op artistiek niveau in staat zijn. “Daarom ben ik naar Rusland gegaan”, klonk het vorig jaar nog.

(kg)

Meer
Lees meer...