Minister van Justitie Geens (CD&V) scherp voor de Brusselse politie na rellen

Minister van Justitie Geens (CD&V) scherp voor de Brusselse politie na rellen

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) haalt uit naar de Brusselse politie naar aanleiding van de rellen van vorige week. “Dit is niet mijn eerste negatieve ervaring met de Brusselse politie”, zei hij in ‘De Zevende Dag’. Brusselse begrotingsminister Guy Vanhengel (Open Vld) liet weten dat voorstander te zijn van een eengemaakte politiezone voor het hele Hoofdstedelijke Gewest.

Het rapport van de algemene inspectie van de politie naar aanleiding van de rellen van vorige week in Brussel is negatief: er zou geen algemeen plan zij om met spontane rellen om te gaan. Er stonden nochtans extra patrouilles klaar, maar die werden niet opgeroepen. Dat meldt de VRT. Daardoor laait de discussie over een eengemaakte politiezone in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest weer op. “Wij zijn daar al lang voorstander van’, zegt Brussels minister Vanhengel (Open Vld). “De federale regering kan dat opleggen als ze dat wil. De wetgeving laat dat toe. Hoe je dat praktisch doet, valt te bekijken: met een eengemaakte politiezone, of met eenheid van bevel over zes politiezones, valt te bespreken.”

Wel roept Vanhengel op tot nuance: “Brussel komt soms over als een rommelig zootje. De politici dragen daar soms ook aan bij door in alle richtingen te kwetteren, in plaats van in hun kantoor te overleggen en de beslissingen te nemen die genomen moeten worden.”

Geens wil verbetering

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) laat weten dat hij “akkoord” gaat: “De reservecapaciteit was snel daar, maar op vlak van commando was men niet op elkaar afgestemd. De politie van Brussel Stad had het initiatief moeten nemen.” Volgens Geens is een eengemaakte politiezone niet persé de oplossing, “maar dit geeft wel te denken. Er is geen stad waar meer geïnvesteerd wordt in de politie. Maar er moet professioneel gewerkt worden.”

Hoe moet het nu verder? “We moeten de pretentie van een hoofdstad krijgen: snel en op de bal. Ik vind het rapport zeer confronterend”, zegt Geens. “De volgende dagen zullen we er dieper op in gaan. Maar dit is niet mijn eerste negatieve ervaring met de politie in Brussel. Dat de straat baas is en niet de politie, kan niet.”

Woensdag kwam het tot nieuwe rellen na een vreedzame oproep van de Franse rapper Vargasss 92.

Gesponsorde artikelen