Minister van Natuur en Landbouw Schauvliege pleit voor totaalverbod plastic op festivals

Minister van Natuur en Landbouw Schauvliege pleit voor totaalverbod plastic op festivals

‘Mei, plasticvrij’ lijkt niet geëindigd te zijn toen het juni werd. Afgelopen maandag kondigde het bestuur van de Gentse Feesten al aan dat ze herbruikbare bekers zouden gebruiken. Minister van Landbouw, Natuur en Omgeving Schauvliege (CD&V) is voorstander en wil nu op elk festival een totaalverbod op plastic.

“De laatste weken worden we om de oren geslagen met beelden die tonen wat plasticvervuiling kan aanrichten”, zegt Schauvliege. Ze stelde dan ook de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM aan om een onderzoek uit te voeren of een algemeen verbod op grote festivals en evenementen mogelijk is.

Festivalseizoen 2019

Het uiteindelijke verbod zou er waarschijnlijk pas tegen het festivalseizoen van 2019 komen. Er moet namelijk nog een wettelijk kader én een concretisering komen. Schauvliege is er alvast van overtuigd dat er verandering moet komen en de massale afvalbergen op festivals dringend aangepakt moeten worden.

“We worden de laatste weken om de oren geslagen met beelden van vervuilde stranden en dieren met een maag vol troep. Je kan die toch niet langer aanschouwen zonder een verband te leggen met de enorme overvloed aan plastic?” vertelt Schauvliege aan HLN. “De Vlaamse zomer telt zo’n 400 festivals.” Daar focust ze zich dan ook het meeste op.

De organisatie van Rock Werchter en Tomorrowland laat weten dat ze al enkele jaren bezig zijn met het gebruik van kartonnen bordjes en bestek, om de plasticberg tegen te gaan. Ook plastic rietjes worden vanaf dit jaar gebannen.

Herbruikbare bekers

De meeste festivals opperen dan ook herbruikbare bekers. Zo ook de Gentse Feesten, de bekers die daar gebruikt worden, gaan ’s nachts naar het bedrijf EcoCup in Luik. Zij zijn gespecialiseerd in het afwassen van festivalbekers en maken die ook zelf. ”In Luik hebben we een hoogtechnologische vaatwasser van 18 meter lang, met warmte- en waterrecuperatie”, legt Cécile Lampertz van EcoCup uit aan HLN. “Misschien brengen we die machine volgend jaar naar Gent. Het doel is om deze bekers vijf jaar te gebruiken en 200 wasbeurten uit te voeren.

Deze oplossing brengt echter zijn eigen problemen met zich mee. Het reinigen zorgt immers voor heel veel waterverbruik en er moeten duurzame materialen geproduceerd voor worden, iets dat op zich al heel milieuonvriendelijk is.

Trakteren

Daar blijft het echter niet bij. Verschillende festivals lieten weten dat ze niet zelf op het idee kwamen, maar dat ze door de overheid gedwongen werden. Wie een waarborg van 1 euro moet betalen voor elke consumptie, zal immers misschien minder vaak trakteren. Daarnaast zit de kans er ook in dat veel uitbaters van bars snel zonder stukken van 1 euro kunnen zitten.

De organisatoren van de festivals willen dan ook een duidelijk wettelijk kader. Momenteel is enkel de strategie voor de aanpak van het probleem rond plastic van de Europese Commissie duidelijk omschreven. Wie plastic producten zoals wattenstaafjes en bestek eenmalig gebruikt, zal daar streng op bestraft worden.

Hoe Schauvliege dit concreet gaat aanpakken is nog niet duidelijk.

Gesponsorde artikelen