Left Right
scrollTop top

Minister Weyts (N-VA) beveelt sluiting ‘nieuw horrorslachthuis’ in Izegem


Minister Weyts (N-VA) beveelt sluiting ‘nieuw horrorslachthuis’ in Izegem

Er zijn opnieuw schokkende beelden van dierenmishandeling opgedoken in een slachthuis in Vlaanderen. Dit keer ging het om een abattoir voor in runderen in Izegem. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) geeft daarom bevel om het complex te sluiten. “Wie denkt dat we het niet menen, zal het voelen”, waarschuwt de minister.

Dierenwelzijnsorganisatie Animal Rights heeft undercover opnieuw schokkende beelden van dierenleed in een slachthuis naar buiten gebracht. De runderen kregen onder andere stokslagen en stroomstoten. “Die beelden sterken me in mijn ambitie om nóg sterker door te zetten, zowel op vlak van meer vereisten als op vlak van meer inspectie”, zegt Weyts aan de VRT.

Ook geeft hij aan erg teleurgesteld te zijn: “De weg naar dierenwelzijn is verdomd lang.” Weyts stuurde onmiddellijk inspecteurs naar het slachthuis: “Op basis van de vaststellingen komt er alvast een rapport.” Na de controle besloot Weyts het slachthuis te sluiten. Hij geeft aan dat er “gewoon méér mensen in de slachthuizen” nodig zijn om zo’n situaties te voorkomen.

Supermarktketens knappen af

Heel wat supermarktketens beslisten eerder al om de samenwerking met het abattoir in Izegem stop te zetten. Zo zette Colruyt de bestellingen voorlopig on hold tot er meer duidelijkheid is. Hetzelfde verhaal bij Delhaize. “Delhaize tolereert op geen enkele manier inbreuken op dierenwelzijn”, laat woordvoerder Roel Dekelver weten aan VTM Nieuws. Carrefour Lidl en Makro zouden geen vlees van het slachthuis in de rekken hebben liggen.

In het voorjaar was er heel wat te doen rond gelijkaardige praktijken in een varkensslachthuis in Tielt.

De videoboodschap van Ben Weyts: “Wie niet luister wil, zal voelen.”

De beelden van Animal Rights (niet voor gevoelige kijkers):

https://vimeo.com/232692214

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.220.369
 • Aantal
  doden
  1.131.337
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  253.386
 • Aantal
  doden
  10.539