Minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) verdwijnt tijdelijk van het podium

Opvallend nieuws, dat ze zelf vanmorgen verspreidde: MR-vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès neemt een stevige stap terug. Ze legt minstens tot de zomer al haar functies neer, zonder vergoeding, om zich te focussen op de ziekte van haar man.

Daarbij nemen de premier en de twee andere MR-functionarissen in de federale Vivaldi-ploeg haar taken over: Alexander De Croo (Open Vld) neemt Buitenlandse Zaken voor zijn rekening, David Clarinval zal inspringen als vicepremier, en ook de andere portefeuilles van Wilmès allemaal overnemen. Mathieu Michel, vandaag staatssecretaris voor Digitalisering, krijgt er de federale culturele instellingen bij, zoals Bozar.

De bedoeling is wel dat het tijdelijk is: tot de zomer zou Wilmès voorlopig wel wegblijven.

Of die switch ideaal is, is maar de vraag: de post van Buitenlandse Zaken is bijzonder cruciaal op een moment dat er een heuse oorlog in Europa woedt, en haast dagelijks internationaal en Europees overleg gepleegd wordt. Maar die taak is nu voor De Croo. 

“Het leven neemt soms pijnlijke wendingen, helaas. Vandaag is ziekte plots ons leven binnengedrongen, in het bijzonder dat van mijn man, Christopher. Hij moet, zoals veel te veel mannen, vrouwen en zelfs kinderen, de strijd aangaan met een agressieve hersenkanker”, zo schrijft ze zelf.

 “Deze zware beproeving blijft niet zonder gevolgen voor mijn gezin, en dus ook voor mijn rol binnen de Belgische regering. Minister zijn vereist discipline, beschikbaarheid en een totale toewijding, waardoor ik niet de hulp en troost zou kunnen bieden die Christopher en onze kinderen in deze moeilijke periode nodig hebben. Ik wil er voor hem zijn zoals hij er altijd voor ons is geweest en deze strijd met hem en onze kinderen voeren”, zo stelt ze. “Zorg goed voor jezelf”, zo sluit ze af.

Razend populair

 Premier Alexander De Croo (Open Vld) reageerde ook al: “Mijn gedachten zijn vandaag bij Sophie, haar man Chris en hun kinderen. Het siert Sophie dat zij de uitdrukkelijke keuze maakt om haar man bij te staan en er te zijn voor haar kinderen. Haar keuze draagt mijn grootste respect weg. Op een moeilijk moment als dit ben je in de eerste plaats partner en mama. Ik wens Sophie, Christopher en hun kinderen heel veel moed en kracht toe.”

In Franstalig België werd Wilmès razend populair als premier in de coronacrisis. Die populariteit blijft tot vandaag nazinderen: ze staat nummer één in de peilingen. Haar erg menselijke zet, om nu tijdelijk een stap opzij te gaan, past helemaal in het meer zachte imago van de vicepremier, zeker ten opzichte van haar erg assertieve partijvoorzitter Georges-Louis Bouchez (MR). 

(kg)

Meer
Lees meer...