Ministers Ducarme en De Block eisen volledige transparantie over acties van Federaal Voedselagentschap in fipronilcrisis

Ministers Ducarme en De Block eisen volledige transparantie over acties van Federaal Voedselagentschap in fipronilcrisis

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) en minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) hebben een gezamenlijke verklaring afgelegd in de crisis rond de besmette eieren. Daarin vragen ze volledige transparantie van het Federaal Voedselagentschap en wijzen ze erop dat er geen gevaar is voor de bevolking.

De crisis rond de met fipronil besmette eieren neemt steeds grotere proporties aan. Sinds gisteren is bekend dat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) al sinds juni op de hoogte is van de besmetting. Kristof Calvo (Groen) reageerde daar deze morgen op door volledige transparantie te eisen. Hij richtte zich daarbij tot minister Ducarme.

Die eis heeft federaal minister van Landbouw Denis Ducarme (MR) nu ook gesteld aan het FAVV. Hij vraagt een verslag van wat zij ondernomen hebben sinds ze op de hoogte zijn van de fipronilbesmetting. “De bescherming van de consument en de transparantie moeten worden verzekerd”, zegt de minister in zijn verklaring.

“Ver onder Europese normen”

Maggie De Block (Open Vld) wijst er in diezelfde verklaring op dat er in België geen gevaar is voor de volksgezondheid. “De analyses van deze eieren tonen een aanwezigheid aan die ver onder de zeer strenge Europese normen ligt (10 keer minder en lager), in tegenstelling tot Nederland waar diverse resultaten de Europese drempels overschrijden”, schrijft ze.

Ondertussen is er kritiek gekomen vanuit Duitsland op de Belgische ministers. Duits minister van Landbouw Christian Schmidt zei in een tv-interview bij ARD dat hij ontgoocheld is dat hij zo laat op de hoogte is gebracht door de Belgische autoriteiten.

Ook de oppositie blijft kritiek hebben op de regering. Zo vraagt John Crombez (Sp.a) zich op Twitter af waarom de minister maar nu uitleg vraagt aan het FAVV, dat al 2 maanden op de hoogte is van de besmetting.

Gesponsorde artikelen