Minstens 8 doden bij hevigste overstromingen in Seoul in 80 jaar tijd

Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea, werd gisteren getroffen door hevige regen. Die veroorzaakte felle overstromingen in het centrum van de stad. Minstens acht mensen lieten het leven bij die overstromingen, minstens zeven anderen zijn nog vermist. De regen zou nog tot donderdag aanhouden.

Terwijl we hier deze week opnieuw temperaturen boven de 30 graden verwachten, krijgt de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul te kampen met hevige regen. Daarbij liepen verschillende straten onder water. Door de overstromingen zijn al minstens acht mensen overleden.

Hevigste regen in 80 jaar

De hevige regen begon maandagnacht en zou nog tot donderdag aanhouden. Het Koreaanse meteorologische instituut Korea’s Meteorological Administration (KMA) liet weten dat er maandagnacht in Seoul zo’n 10 centimeter neerslag viel per uur. De zwaarst getroffen regio is Dongjak, waar het ging om 14,15 centimeter per uur. Dat is de grootste hoeveelheid sinds 1942. Gisteren stond er in verschillende straten al meer dan een meter water en liepen metrostations in de hoofdstad volledig onder. De komende dagen kan er nog 30 centimeter bij komen.

Zuid-Korea krijgt elk jaar rond deze tijd te maken met hevige moessonregens. Maar regenval zoals die waarmee het land nu geconfronteerd wordt, is uitzonderlijk. Minstens acht mensen lieten al het leven, veertien mensen raakten gewond en minstens zeven anderen zijn nog vermist. Zo’n 800 mensen die in getroffen gebieden wonen, moesten evacueren en onderdak zoeken in scholen en andere publieke gebouwen.

Kelderappartementen

Bij de acht mensen die het leven lieten door de hevige overstromingen zijn drie mensen die in een kelderappartement woonden. De reddingswerkers konden niet in het volledig ondergelopen appartement geraken aangezien het water op de straat al hoger dan een meter stond. Daardoor verdronken de bewoners, twee vrouwen van in de veertig en een meisje van 13 jaar oud, in hun eigen huis.

Hun bovenbuurman Sun-woo, die al 10 jaar boven de familie woont, reageerde bij BBC. Hij kwam tegen 20 uur thuis, maar toen was het benedenappartement al volledig ondergelopen. “Ik ben er helemaal kapot van. Als ik eerder thuis was gekomen, had ik ze misschien kunnen redden.”

Dergelijke appartementen, in het Koreaans 반지하 (banjiha), zijn goedkoper en daarom populair bij de lagere sociale klasse. Maar ze zijn uiteraard levensgevaarlijk bij overstromingen. Je kan deze banjiha kennen uit de Zuid-Koreaanse Oscarwinnende film Parasite. Ook daar werd de familie Kim getroffen door een overstroming waardoor ze hun woning moesten verlaten.

Meer
Lees meer...