Misschien is dit wel je droomjob: een cannabissommelier worden in Californië 

Misschien is dit wel je droomjob: een cannabissommelier worden in Californië 

In de cannabiswereld, bestaan er zowel legale als illegale carrières. Maar we gaan ons nu even focussen op dat eerste. Dankzij het legaliseren van cannabis in Californië, krijgen cannabissommeliers een grote kans. De job houdt in dat je je cannabis goed kent en weet waarover je spreekt. Net zoals een wijnproever, zou je de cannabis perfect moeten kunnen beoordelen. Droomjob gevonden? 

In Californië wordt cannabisgebruik legaal vanaf januari. Deze verandering opent niet alleen de deuren voor gebruikers, maar ook voor specialisten.

Telers en zaadbedrijven blijven nieuwe varianten ontwikkelen met unieke smaken, aroma’s en effecten. De sommeliers zouden hier alle verschillen moeten kennen. Het aantal cannabissommeliers neemt toe in regio’s waar het goedje legaal is. Maar je moet jezelf wel kunnen onderscheiden van anderen.

Wat moet je kunnen?

Je moet heel wat kennis hebben van cannabis. Naast de plant, het structuur, en invloed van cannabis moet je heel wat andere dingen weten en kunnen.

  • Onderscheid kunnen maken tussen verschillende smaken en aroma’s.
  • Kennis over verschillende soorten (de knoppen zelf, uitstraling, verzorging, … )
  • De beste eigenschappen van een soort herkennen (stengel, structuur, dichtheid, … )
  • De stam kunnen beoordelen en beschrijven
  • Kennis van de terpenen en cannabinoïden in elke stam en hoe ze beïnvloeden
  • Kwaliteit kunnen beoordelen van alle cannabisproducten

Opleiding

Geloof het of niet, maar je kan cursussen volgen om zo’n sommelier te worden. Denver’s Trichome Institute biedt enkele trainings- en certificeringsklassen aan om mensen klaar te stomen voor een job in de cannabisindustrie. De school, die onder meer de Amerikaanse staat Colorado heeft geholpen met de legalisering van het marihuanagebruik, leidt cannabissommeliers op uit de hele wereld.

De meerderheid heeft wel de titel verdiend door ervaring. Deze mensen zijn al jaren bezig met het kruid waardoor ze een gigantische voorsprong hebben op degenen die slechts een opleiding hebben gevolgd. De gespecialiseerde adviseurs kunnen het brede publiek deskundige informatie bezorgen.

De cannabisindustrie blijft groeien, dus de vraag naar sommeliers ook. Het product wordt steeds meer verfijnd en gespecialiseerd naar de vraag van de mensen.

Illegaal

In de Verenigde Staten blijft cannabis nog steeds een verboden product, maar in heel wat staten kan het in een andere vorm legaal verkregen worden.

Vorig jaar had de Amerikaanse marihuanamarkt een omzet van 6,7 miljard dollar, dat is 5,6 miljard euro. Men spreekt hier van een stijging van 30 procent tegenover het jaar daarvoor. Volgens bepaalde schattingen zou de industrie over tien jaar een waarde bereiken van meer dan 50 miljard dollar dat zich vertaalt in bijna 42 miljard euro.

Max Montrose, directeur van het Amerikaanse Trichome Institute, zegt dat de legalisering van marihuana voor recreatief gebruik in de Amerikaanse staat Californië een mijlpaal is voor de sector. “Het verleden van de marihuanahandel, die naar de zwarte markt was verbannen, heeft vooral tot verkeerde informatie geleid”, zegt hij. “Met een correcte voorlichting kan de gebruiker voor zichzelf echter de beste keuze maken.”

iStock

Gesponsorde artikelen