Misschien moet Coucke wel hopen op ‘Amerikaanse toestanden’

Misschien moet Coucke wel hopen op ‘Amerikaanse toestanden’

‘Amerikaanse toestanden in België’. Op die manier omschreef de West-Vlaamse ondernemer Marc Coucke de rechtszaak die het Amerikaanse Perrigo tegen hem heeft aangespannen bij de arbitragecommissie. Het Amerikaanse farmabedrijf eist 1,9 miljard euro van Coucke en het investeringsbedrijf Waterland omdat die de financiën van Omega Pharma bij de verkoop aan Perrigo zouden hebben opgeleukt door de omzet kunstmatig op te blazen en de schuldenpositie te sturen.

Coucke zelf reageert dus vrij laconiek op de claim. In 2 korte Twitterberichten laat hij weten dat het om ‘Amerikaanse toestanden in België gaat’ en dat ‘het contract volgens Belgisch recht is’. ‘Verdediging/tegenclaim worden minutieus uitgewerkt’, tweet de West-Vlaming en ook dat ‘hij alle vertrouwen in de uitkomst heeft.’

“Dat hoort er blijkbaar bij in Amerika”, zei Coucke ook al in 2016 al over de kwestie in het VRT-programma “Van Gils & Gasten”. Wat Coucke exact onder ‘Amerikaanse toestanden’ en ‘wat er in Amerika blijkbaar bijhoort’ verstaat, maakt hij niet echt duidelijk. Een goedkope oneliner, zeg maar, van een verstandig man die vaak een vraag beantwoordt door er twee te stellen. Verondersteld mag worden dat hij het over de ‘compensatiecultuur’ heeft, die in de Verenigde Staten welig zou tieren.

Coucke reageert zelf vrij lacherig op de aanmaning. In twee korte berichten op Twitter meldt hij dat het om ‘Amerikaanse toestanden in België gaat’ en dat ‘het contract volgens Belgisch recht’. De West-Vlaming tweette dat de ‘verdediging/tegenclaim minutieus worden uitgewerkt.”

In het programma op VRT ‘Van Gils & Gasten’ zei Coucke al eerder dat dit een normale situatie is in Amerika. Wat hij juist onder deze situatie verstaat, maakte hij echter niet meteen duidelijk.

McDonald’s, Subway en co… uitzonderingen die de regel onderuit halen

Dat dergelijke cultuur van compensatie echt zou zijn, blijkt niet meer dan een mythe te zijn. Amerika is nu eenmaal een gigantisch land dat zo nu en dan de buitenlandse pers haalt met zijn gerechtelijke uitspraken. Bijvoorbeeld de vrouw die ondertussen 20 jaar geleden 20.000 dollar eiste van McDonalds toen ze zich verbrande aan een beker koffie. Uiteindelijk kreeg ze 3 miljoen toegewezen, wat niet vermeld werd in de pers is dat ze in beroep slechts een miniem deeltje kreeg.

Hetzelfde bij een man die broodjesketen Subway aanklaagde omdat hij een mes van 15 centimeter lang in zijn broodje aantrof. Hij eiste een miljoen dollar, maar moest uiteindelijk schikken voor ‘slechts’ 20.000 dollar.

Doordat de ruwe verhalen van deze Amerikaanse rechtzaken in de wereld verspreid raken en Amerikanen continu iedereen aanklagen, lijkt het een norm in de VS. Ze doen het gewoon voor het plezier.

Gesponsorde artikelen