MMA-vechter die arm van tegenstander breekt tijdens kamp zorgt voor geschokte reacties en akelige beelden

Dat Mixed Martial Arts (MMA) een gruwelijke sport kan zijn, is geen geheim. Maar wat gebeurde tijdens het gevecht tussen Kyle Pavao en Wayne Downer in Cage Titans 55 in Massachusetts, Verenigde Staten, is toch nog een stuk erger dan we gewoon zijn. Pavao was in die kamp aan de winnende hand en had de arm van Downer in een key lock. Maar nog voor die laatste kon opgeven door af te kloppen, was zijn arm ineens volledig gebroken. Het beeld en het geluid daarvan zorgde bij het aanwezige publiek voor geschokte reacties.

Bij MMA zijn er verschillende manieren waarop je een gevecht kan verliezen. Zo kan je knock-out geslagen worden, kan de scheidsrechter of je coach ingrijpen of kan je in een houdgreep terecht komen. Bij dat laatste heeft je tegenstander je zodanig vast dat hij in theorie iets kan breken of je kan wurgen. In zo’n geval geeft een vechter aan dat hij opgeeft door af te kloppen op de grond of op het lichaam van zijn tegenstander. Die laat daarna los en wordt zo als winnaar uitgeroepen.

Amateurgevecht

Dat laatste is ook wat – als alles goed was verlopen – had moeten gebeuren in het gevecht tussen Kyle Pavao en Wayne Downer. Beiden maakten in Cage Titans 55 hun debuut in de MMA. Die gevechtsport is vooral bekend van de topdivisie UFC, maar heeft ook heel wat lagere divisies. Cage Titans is daar een van. Pavao en Downer vechten overigens allebei nog als amateur en krijgen dus enkel een kleine premie voor hun onderling gevecht.

De jonge ambitieuze vechters hadden een heel competitieve eerste ronde, maar in ronde 2 kreeg Kyle Pavao de bovenhand. Zo haalde hij zijn worstelskills boven en kon hij de arm van Wayne Downer in een key lock nemen. Daarbij brak die arm volledig, iets wat tijdens de uitzending en in de zaal zeer goed hoorbaar was. De amper 18-jarige Pavao vierde meteen daarna zijn overwinning, terwijl Downer met afschuwelijk veel pijn op het canvas bleef liggen.

Gebroken bovenarm

Achteraf werden de beelden van het gevecht via sociale media gedeeld. Daarop is duidelijk zichtbaar hoe Downer geen tijd heeft om aan te geven dat hij opgeeft. Mike Polvere, baas van Cage Titans, liet na afloop weten dat de bovenarm van Wayne Downer gebroken is en hij geopereerd moet worden. Er wacht hem een lange revalidatie. Om de amateursporter financieel te steunen is er een GoFundMe gestart waarop al 1.680 dollar (1.672 euro) is verzameld.

Kyle Pavao reageerde na afloop op sociale media en aan de website BloodyElbow. “De overwinning in mijn debuut als amateur is er één met een zure nasmaak omdat ik iemands arm heb gebroken. Dit is niet hoe ik wou dat ons gevecht afliep. Ik wens hem spoedig herstel toe en hoop dat hij zo snel mogelijk opnieuw kan trainen”, zei hij daar.

Bekijk hier de beelden van het gevecht (Pas op want ze kunnen gruwelijk overkomen):

Meer
Lees meer...