Model flasht onderbroek op Instagram van Calvin Klein, en dat vinden veel surfers walgelijk

Model flasht onderbroek op Instagram van Calvin Klein, en dat vinden veel surfers walgelijk

Calvin Klein doet het weer: één van de foto’s in hun nieuwste Instagram-campagne “I ____ in #mycalvins” zorgt voor een gigantische discussie over het objectiveren van vrouwen. De foto van model Klara Kristin, waar je onder haar kleedje kan gluren naar haar Calvin Klein-ondergoed, is volgens velen “walgelijk” en vrouwonvriendelijk”. 

Voor de nieuwste lentecampagne van het populaire ondergoedmerk Calvin Klein, postte het bedrijf op Instagram een reeks foto’s met de zin “I ___ in #mycalvins“. Het lege woord is in iedere foto anders ingevuld en veel fans maakten de foto’s na en vulden hun eigen woord in. De foto’s hebben de zinnen “I kick it in #mycalvins“, “I eat in #mycalvins“, “I dance in #mycalvins” en ga zo maar door. Klinkt nogal onschuldig, niet?

Zo was het ook begonnen, maar Calvin Klein zou Calvin Klein niet zijn als het geen seksueel getinte foto’s aan het lijstje zouden toevoegen. Die recentere foto’s met modellen zoals Kendall Jenner en Abbey Lee Kershaw zijn dus iets provocerender en dat valt niet in goede aarde bij iedereen.

Tegenwoordig wordt er bijna zonder ophouden gediscussieerd over advertenties en hoe ze vrouwen als het ware als objecten afbeelden om meer geld binnen te halen. Het onderwerp ligt vandaag de dag heel gevoelig en de onderstaande foto werd dan ook onmiddellijk afgeslacht op de sociale media omdat het niet alleen weer seksueel is, maar ook nog eens creepy.

Hier is de foto waardoor het allemaal misliep:

“Super, laten we nog wat meer een #rapeculture promoten. Laten we doen alsof vrouwen willen dat mensen onder hun rokken komen kijken. #sarcasm” zegt brandi.morgan. “Ja, super, dit is geweldig voor gluurders en andere perverten.” zegt een andere Instagramgebruiker (masoluto). Zo zijn er nog duizenden reacties op de foto gekomen en ze blijven gaan. Ook mediasites zelf hebben de foto onmiddellijk verdoemd en bestempeld als “walgelijk” en “vrouwonvriendelijk”. We kunnen wel begrijpen wat ze bedoelen: het standpunt waaruit de foto genomen is doet denken aan een vieze gluurder die snel een panty shot neemt zonder toestemming van de dame in kwestie. En dat is natuurlijk niet echt een leuke gedachte.

Ook wordt de nadruk gelegd op het feit dat het model Klara Kristin er heel jong uitziet, wat dan weer andere verontrustende vibes met zich meebrengt.”@CalvinKlein Wow. Dit lijkt alsof ik onder de rok van mijn nichtje kijk. Wat voor publiek probeer je aan te trekken? Walgelijk.” zegt @kathleen_noa op Twitter. Voor veel mensen gaat de foto een stap te ver. “Heb net een nieuwsartikel hierover gelezen en yep, ik vind dit totaal ongepast.” (mrsbridges).

Niet iedereen is boos

Iedereen heeft een ander beeld van wat te ver gaat en wat niet. Ondertussen zijn er al evenveel reacties van mensen die vinden dat de foto er niet over gaat en hebben geen enkel probleem om de anderen tegen te spreken. “Het is gewoon een stomme foto. Donald Trump staat op het punt president te worden en jullie zijn allemaal aan het flippen om een stomme foto?” zegt tajdukes. Gebruiker ntreschev: “Ik begrijp niet waarom er zoveel negatieve reacties zijn op deze foto. Ik vind het een geweldig voorbeeld van een advertentie. Goed gedaan mannen.”

“Het is ‘Ik flash in mijn Calvins.’ ZIJ is de flasher (exhibitionist). Dit is geen ongewilde upskirt-foto.” (melissab921). Velen delen melissab921’s mening dat het niet lijkt alsof de foto tegen Kristins zin genomen is. Ook wordt de vergelijking gemaakt met selfies die veel jongeren online posten die er ongeveer hetzelfde uitzien.

Connie Wang van de site Refinery29 heeft zelfs een volledig artikel toegewijd aan het onderwerp en legt uit waarom zij vindt dat de ad helemaal niet vrouwonvriendelijk is. “In plaats van Jenner, Kershaw en Kristin voor te stellen als modellen, geven ze hen de kans om voor zichzelf te spreken. De zin is niet “She ___ in #hercalvins” maar “I ___ in #mycalvins”. Als je deze ads ziet, is het onmogelijk om niet na te denken hoe jij die lege plek zou invullen en dat is een belangrijke twist. Het gaat over wat je zou doen als je het product koopt, niet wie je zal aantrekken als je het product koopt.”

En of ze tegen hun wil zo gefotografeerd werden? Daar heeft Wang ook wat over te zeggen: “Neem maar eens een kijkje op hun sociale media accounts. Daar zal je gelijkaardige foto’s en selfies zien van alle modellen van Calvin Klein – dit zijn instemmende volwassenen waarvan hun eigen looks en instellingen toevallig samenlopen met die professionele project.”

Wat denken jullie? Gaat het erover of is het allemaal zo erg niet?

Bron: Mashable

Gesponsorde artikelen