Moedige Ellie Goulding praat openhartig over hoe paniekaanvallen haar carrière verlamden

Moedige Ellie Goulding praat openhartig over hoe paniekaanvallen haar carrière verlamden

Drie albums bracht ze intussen uit, haar fans dragen haar op handen en met ‘Burn’, ‘Love Me Like You Do’ en ‘On My Mind’ scoorde ze wereldwijd hits. Jup, ze is goed bezig, die Ellie Goulding (29). En toch gaat het ook de Britse niet altijd voor de wind. In een openhartig interview met het Canadese modeblad FLARE klapt ze uit de biecht over de mentale problemen die haar teister(d)en. Moedig, maar vooral hoopgevend voor alle mensen die net als Ellie lijden aan paniekaanvallen. 

Sinds de Rode Neuzen-campagne ons wees op het grote aantal Vlaamse jongeren met psychische problemen, blijft het een verademing elke keer iemand zonder gêne en zonder vooroordelen kan en durft praten over de mentale problemen die hun leven op een bepaalde manier in de war sturen. Nog meer als het om grote sterren gaat waarnaar massaal veel jongeren opkijken. En zo vond nu ook Ellie Goulding de moed om haar fans zo eerlijk en openhartig mogelijk te vertellen over de paniekaanvallen waarmee ze kampte bij de start van haar carrière.

Omgeving als trigger

“Ik ging in cognitive behavioural therapy. Eerst was ik nochtans sceptisch omdat ik nooit eerder in therapie ging, maar niet langer in staat zijn om simpelweg buiten te gaan was zo slopend na verloop van tijd. En toen begon mijn carrière nog maar net”, aldus Ellie aan FLARE-hoofdredactrice Cameron Williamson. “Louter mijn omgeving vormde al een trigger om een paniekaanval uit te lokken. Ik kon niet naar de studio, tenzij ik in de auto lag met een kussen over mijn gezicht.”

Maar wat zijn dat nu precies, paniekaanvallen? Je kan ze het best omschrijven als een uiting van intense angst die meestal uit het niets begint. Je lichaam begint meteen te beven, je begint heel hard te zweten en voelt pijn in de borst. Andere symptomen zijn hartkloppingen, duizeligheid, misselijkheid en een tintelend gevoel in de armen of benen. Als deze aanvallen zich regelmatig herhalen, kan je spreken van een angst- of paniekstoornis.

Vrees blijft

Intussen gaat het beter met Ellie Goulding, al blijft de vrees om te hervallen nooit ver weg. Ook bij de release van haar laatste nieuwe album vreesde de 29-jarige Britse nieuwe aanvallen: “Er waren een paar momentjes bij de promo’s rond de release van Delirium dat ik dacht: ‘Oh God, het is terug. Het komt terug!’ Maar dat gebeurde gelukkig niet”, aldus Ellie. “Ik denk dat mijn lichaam redelijk goed is geworden in het beheersen van de angstaanvallen.”

Haar ‘geheim’? Sporten …

Héél véél sporten

En uiteraard: genieten van de goeie dingen des levens …

Inclusief haar miljoenen fans natuurlijk!

Het volledige interview met Ellie kan je hier bekijken. Bronnen: flare.com, mashable

Gesponsorde artikelen