Moedige Jasmin: “Wings For Life helpt me elke dag om te kunnen blijven dromen”

Moedige Jasmin:  “Wings For Life helpt me elke dag om te kunnen blijven dromen”

Tienduizenden mensen zullen zondag 4 mei in 32 landen verspreid over zes continenten aan de start staan van de Wings for Life World Run. Alle opbrengsten gaan naar de Wings For Life Foundation, een stichting die geld inzamelt voor onderzoeksprojecten naar ruggenmergletsels. Moedige mensen zoals deze Jasmin Koskiranta. Ze was amper acht toen ze bij een auto-ongeval verlamd raakte.

In 1998 stak Jasmin Koskiranta uit Helsinki in Finland de straat over om in een winkel aan de overkant snoep te gaan kopen. Een chauffeur zag haar niet en schepte haar van de weg. Haar hoofd raakte de bumper en Jasmin werd de lucht in gekatapulteerd. Ze landde 23 meter verder. Daarbij brak ze ondermeer haar halswervel. Sindsdien is Jasmin van aan haar nek verlamd. 

“Veel herinner ik me niet van het ongeval. En eigenlijk ook niet veel van de periode erna. Van andere mensen heb ik gehoord dat ik heel veel gehuild heb in het ziekenhuis, ik kon niet geloven dat ik niet zou genezen, dat mijn conditie permanent was. Pas veel later kwam het besef dat ik immens veel geluk heb gehad om het ongeval te overleven.”

Hoge hakken in ’n rolstoel

Jasmin is ondertussen 26. “En ik kan niks doen zonder iemands hulp, zo simpel is het. Ik kan ooit nooit echt alleen zijn. Ik leef ook voortdurend in tweestrijd: enerzijds is mijn zelfvertrouwen laag, ik heb momenten dat ik mezelf nutteloos vind, een last voor anderen. Anderzijds besef ik beter dan eender wie hoe kwetsbaar het leven is, hoe rap en bruusk het kan eindigen, en dat je elk moment moet koesteren.”

Jasmin is een opvallende verschijning. Ze heeft een passie voor mode, hoge hakken, make-up en juwelen. En ze maakt er een punt van om zich elke dag mooi te maken.

“Dat snappen veel mensen niet. Maar voor mij is dat belangrijk. Het is hoe ik vecht.”

Droom

“Ik weiger ondanks alles op te geven. Initiatieven zoals Wings For Life zijn daarom ook zo belangrijk voor mij. Ze geven me zelfvertrouwen. Voor mij betekent dat: er zijn nog mensen die geloven dat er hoop op genezing is.”

“Het blijft mijn droom om ooit weer te kunnen lopen. Om ooit te kunnen werken en niet meer afhankelijk te zijn. Om te kunnen reizen en andere culturen te kunnen ervaren. Of het ooit zal gebeuren weet ik eigenlijk niet, maar initiatieven als Wings For Life helpen me wel elke dag om ervan te kunnen blijven dromen.”

Gesponsorde artikelen