Moet Disney echt minder ‘Star Wars’-films gaan maken, of moet het gewoon anders?

Moet Disney echt minder ‘Star Wars’-films gaan maken, of moet het gewoon anders?

Het was een te verwachten beslissing, maar toch blijft ze opmerkelijk: Disney heeft besloten om de frequentie van één Star Wars-film per jaar naar beneden te schroeven en – zo zeggen ze zelf – beter te gaan nadenken over de momenten en de frequentie waarop ze nog een Star Wars-film zullen uitbrengen. Misschien, zo denken wij, hoeft minder niet meteen, maar heeft Disney gewoon meer durf nodig.

Disney CEO Bob Iger vindt dat er te veel Star Wars-films zijn uitgebracht de jongste jaren.Dat zegt hij in gesprek met The Hollywood Reporter. “Ik heb destijds besloten om ieder jaar een film uit te brengen, maar je kan nu wel zeggen dat ik een fout heb gemaakt door te snel te veel materiaal naar buiten te brengen.”

De rechtstreekse aanleiding voor deze beslissing van Disney zijn de tegenvallende cijfers van Solo: A Star Wars Story, de stand-alone film die het verhaal vertelde van een jeugdige Han Solo. Die film kon ons ook maar matig bekoren, was de zwakste van alle SW-films van de voorbije jaren en ook de meest nostalgische tot nu toe.

Bij de vorige Star Wars-films – zowel de nieuwe episodes als de losstaande Rogue One – overviel ons tijdens het kijken telkens een soort magie. Een soort van dankbaarheid dat we in dit tijdperk mochten leven, een tijdperk waarin we zowel de oude, als de nieuwere als de allernieuwste trilogie van Star Wars tot ons konden nemen en een tijdperk waarin er nog véél meer in het verschiet ligt.

Bij deze film, een aparte film over Han Solo, bekroop ons een gevoel van overbodigheid. Waar de voorgaande films telkens een verhaal vertelde met een begin, een midden en een einde, was Solo: A Star Wars Story meer een slordig gelegde puzzel die nooit helemaal in elkaar wilde klikken.

DIsney

Meer durf nodig?

Het productieproces van Solo: A Star Wars Story was lastig, misschien wel een vaag voorteken van verwachtingen die mochten getemperd worden. Ergens onderweg werden regisseurs Phil Lord en Chris Miller, de bedenkers van het waanzinnig leuke The Lego Movie, aan de deur gezet. Volgens producer Kathleen Kennedy omdat hun versie van de film “niet Star Wars genoeg” was. Ze sprak over “verschillende creatieve visies op de film.”

Dus vertrokken de twee wegens het vaak gehoorde “creatieve meningsverschillen”, een verklaring die de lading deze keer wel degelijk dekte.Ron Howard nam de productie over, maar het is momenteel niet echt duidelijk welke stukken Howard heeft behouden of mocht behouden en wat er allemaal aangepast is. Waardoor we de zaal uitkwamen met de vraag: wat zouden Phil Lord en Chris Miller hiervan gemaakt hebben?

Eerder had Disney bij Rogue One eenzelfde soort problematiek gekend. Hier had Disney om reshoots gevraagd omdat de film te veel zou aanvoelen als een oorlogsfilm. Regisseur Gareth Edwards zei het toen nog: “Natuurlijk moet je de erfenis van Star Wars met respect behandelen, maar tegelijkertijd: als je niets nieuw probeert te doen, wat is je waarde dan?”

En het zou wel eens kunnen dat daar het schoentje wringt, bij de aanwezige durf om écht iets anders te gaan doen.

The Last Jedi

Bij The Last Jedi zat die mix tussen nostalgie en het nieuwe binnenbrengen wel goed. De symboliek was groot in The Last Jedi. De jonge garde nam de fakkel duidelijk over. Soms moet je als jongeling tegen het heersende gezag ingaan om iets nieuw te kunnen creëren, was de boodschap.

The Last Jedi was alles wat het moet zijn. Star Wars hing niet meer vast aan het verleden, maar was volop vooruit aan het kijken.

Durf dus en dan bleek dat de fans van Star Wars toch weer enggeestiger waren dan Disney misschien verwacht had. Niet lang na de release van The Last Jedi werd een petitie online gegooid met de vraag om Episode VIII uit de officiële Star Wars-geschiedenis te schrappen. Regisseur Rian Johnson zou in zijn film geen respect hebben opgebracht voor het Jedi-nalatenschap en het zelfs helemaal verwoest hebben.

Nu, deels was dat natuurlijk de bedoeling van een film met als titel The Last Jedi en deels was het ook pertinent onwaar. Rian Johnson reageerde toen: “De fans zijn erg begaan met de saga en verwachten erg specifieke dingen. (…) Maar George Lucas heeft bij het schrijven ook nooit gedacht aan wat de fans wilden.”

Misschien – heel misschien – zijn dit soort reacties wel de reden waarom ze bij Disney in een kramp schoten toen ze zagen dat Phil Lord en Chris Miller een andere richting uit wilden met Solo: A Star Wars Story. En misschien – heel misschien – is Solo daardoor wel een hele saaie film geworden. En misschien – heel misschien – ligt het nu wel daaraan dat er minder Star Wars-films komen dan oorspronkelijk gepland.

En Marvel dan?

The Last Jedi bracht overigens ‘maar’ 600 miljoen op. 600 miljoen winst dus. Alleen was dat zo’n driehonderd miljoen minder dan bij The Force Awakens en is dat een pak minder dan bij de meeste Marvel-films die keer op keer zonder moeite over het miljard lijken te wippen.

Van de vijf superheldenfilms die tot nu toe het meest hebben opgebracht bestaat de top vijf uit films uit het Marvel Cinematic Universe. De meest recente, Avengers: Infinity War, gaat daarbij wereldwijd los over de twee miljard dollar winst. En eh, was dat geen film waar een paar risicootjes in werden genomen?

De fans van Marvel lijken minder te struikelen over die risico’s. Over een gewaagde plotlijn. Of het invoeren van een zwarte superheld (Black Panther) of een nieuwe vrouwelijke superheld. Ze lijken het zelfs toe te juichen. De trailer van Captain Marvel werd langs alle kanten op gejuich onthaald en alles wijst erop dat ook deze film wanneer hij volgend jaar verschijnt records zal gaan verpulveren.

Overigens, Marvel werkt ook aan een film over een moslima superheldin met Pakistaanse roots. Ms. Marvel kreeg pas in 2014 haar eerste eigen strip, en ze was daarmee ook al de eerste islamitische superheld in het Marvel-spectrum. Kamala Khan, zoals haar echte naam is, ontdekt dat eigenlijk een inhuman is, een soort mensen die afkomstig zijn van aliens.

Het is opnieuw een voorbeeld van onze stelling: de doorsnee Marvel-fan lijkt veel minder dan de gemiddelde Star Wars-fan last te hebben van een hang naar nostalgie of traditie. “Vernieuw maar”, roepen ze bij Marvel, terwijl ze bij Star Wars eerder lijken te roepen: “Vergeet het verleden niet!”

Overigens, er komen drie Marvel-films uit per jaar en er zullen nooit meer superheldenfilms verschijnen dan in het jaar 2019. Dan moet één Star Wars-film per jaar toch ook lukken, nee?

De volgende episode (episode IX) in de Star Wars-saga verschijnt op 20 december 2019. We hopen van harte dat de durf van The Last Jedi daarin verder gezet wordt.

De volgende Marvel is Captain Marvel. Die verschijnt op 8 maart 2019. Ook zal er in 2019 een nieuwe Avengers (3 mei) én een nieuwe Spider-Man (5 juli) verschijnen.

Gesponsorde artikelen