Moet drinkwater onthard worden?

Bij het opstellen van mijn begroting voor het renoveren ons huis botste ik op de vraag of een ontharden van het water nodig was.

Enkele jaren geleden, toen ik mijn huis volledig renoveerde, stelde ik mezelf de vraag:’moet ik een waterontharder plaatsen?’

Volgens Aqua Flanders zijn de gevolgen van hard water relatief.”Hard water (boven 30°F of 17°D) kan zorgen voor comfortproblemen. Vooral bij verwarmen boven 55°C kan kalkafzetting ontstaan. Kalkafzetting aan de douchekop of aan de kraan kan leiden tot verstopte kranen of leidingen. Kalkaanslag in boilers leidt tot een hoger energieverbruik. Bij elektrische apparaten, zoals koffiezetapparaten, vaatwasser of wasmachine, kan kalkafzetting leiden tot verlies van energierendement. Als je wast met hard water, moet je ook meer wasproduct gebruiken.

PH-waarde leidingwater en gezondheidDrinkwater wordt op de pH-waarde(waterstofionenconcentratie) getest. In België wordt een waarde tussen 6,5 en 9,2 geaccepteerd. Een pH-waarde die hier tussen ligt is niet schadelijk voor de gezondheid.

Zuur water is in principe niet schadelijk voor de gezondheid. Vele mineraalwaters hebben zelfs een pH-waarde die lager ligt dan 6.5.Het nadeel van zuur water is dat het sneller de leidingen beschadigt.Daarom is de pH-waarde van het leidingwater wettelijk vastgesteld.

Waar staat de PH-waarde voor?

De pH-waarde geeft de zuurtegraad van water aan en tevens hoe alkalisch (hard) het is. De pH-waarde zegt iets over de aanwezigheid van waterstofionen.

De pH-waarde kan variëren van 0 tot 14.

0 geeft de sterkste ‘zuurtegraad’ aan en de hoogste alkalische reactie. Het neutrale punt ligt bij 7. Water met een pH-waarde van 7 is zuiver water.De pH-waarde kent een logaritmische schaal. Wanneer er 1 ph-waarde daling is, is het water 10 keer zuurder. Water met een pH-waarde van 6 is 10 keer zuurder dan water met een pH-waarde van 7. Een pH-waarde van 5 is 100 keer zuurder dan een pH-waarde van 7.

En Antwerpen dan?

Ik ben opzoek gegaan naar de samenstelling van het drinkwater in de stad en liet me informeren door specialisten, ook bedrijven die waterontharders verkopen.

Volgens de bedrijven die waterontharders aanprijzen staat Antwerpen nog niet in het ‘rood’ als het op ontharden aankomt, maar het wordt wel aangeraden.

Waterlink, die instaat voor het verdelen en de kwaliteit van het drinkwater in Antwerpen, zegt dat het drinkwater ontharden niet nodig is. Waterlink zegt dat ik mijn boiler tussen de 55 en 60° moet instellen (energiebesparend) en dan is er niets aan de hand. Wat me wel opvalt is dat er een ‘hardheid’ aanwezig moet zijn, anders beschadigt het water de waterleidingen. Te zacht water is dus ook niet goed.

De meningen zijn verdeeld

Dan maar op zoek naar een specialist

“Water bevat niks en juist dáárom is het gezond”

Is dat zo?

Zacht water is zuurder

Tijdens mijn zoektocht kwam ik op een blog (van een verkoper van waterverzachters) die wees me op een interessant item waar ik zelf nog niet aan had gedacht.

Natuurstenen zijn gevoelig voor zuren (vruchtensap, wijn e.d.).

Zacht water is minder akalisch dus ietsje ‘zuurder’.

Opvallend is dat hierover weinig wordt geschreven door de fabrikanten van waterontharders.

Deze blogger wees me op een Youtube filmpje van Harvey Water Softeners, een bekende Britse fabrikant van waterontharders, waar het voordeel van iets ‘harder’ water ook het voordeel van magnesium in drinkwater geeft (samen met kalk zorgt voor hardheid in het water) en zegt bij voorkeur het water niet te zacht te maken.

In de conclusie stelde deze schrijver dat hij nergens had gelezen over negatieve gevolgen van een waterverzachter op de marmer in een douche.

Zijn stelling beviel me wel :

“We vroegen ons af: is het wel zo dat onthard water kalkresten uiteindelijk doet verdwijnen? Dat heeft ons aangezet om een experiment te bedenken om deze perceptie te kunnen onderbouwen (zodra we iets bereikt hebben laten we het weten). Mocht onthard water inderdaad “oud kalk” verwijderen, dan zal ook marmer, zo nemen we aan, hierdoor aangetast worden (inmiddels hebben we het onderzoek afgerond wat bewijst dat oude kalkaanslag verdwijnt bij gebruik van een waterontharder). We vermoeden echter dat door de hardheid van marmer dit proces uiterst traag verloopt en dat aantasting wellicht pas na zo lange tijd zichtbaar wordt en dat het mogelijk de gebruiksduur van de douche overtreft.”

Met als gevolg: “Als wij iets niet zeker weten, moet wij ook niet stellig zijn. We kunnen u dus niet aangeven wat de invloed is van een waterontharder (op basis van ionenuitwisseling) op een marmeren douche.”

Neen, water met de juiste PH-waarde bevat een goede combinatie van zacht (zuur) en hard (base).

Zonder base is er geen gezond water.

Zuur in het water helpt wel de was te verzachten

In het Nieuwsblad las ik een interessant artikel hierover.

Het gevaar van azijn is dat het de rubbers van de wasmachine aantast.

Het artikel eindigt :

“Ik doe de was niet”, zegt professor Janssen nog, “dus ik weet niet of je even tevreden bent van azijn als van wasverzachter. Is het naar efficiëntie en voldoening een goed alternatief?” Met de druppeltjes olie erbij wel. Die iets ruwere handdoeken zijn toch ook beter om dode huidcellen weg te scrubben na een bad? Desnoods, als ik iets echt te hard vind, kan ik het van het droogrek nog altijd tien minuutjes naar de droogkast verhuizen, zoals een vriendin doet. Ik nam het me voor, maar vond het nog nooit nodig.

Machine vol, waspoeder in het ene vakje, niets in het andere vakje (dat dankzij die enkele azijnwasjes properder is dan ooit) en alles aan het droogrek: zo was ik tegenwoordig. Af en toe aangevuld met een laatste restje wasverzachter of een geut azijn.

Met andere woorden:

Ik heb geen waterverzachter gekocht, en gebruik wel wat azijn, maar dan wel enkel in de wasmachine om het harde van de realiteit te milderen tot een leefbaar leven.

Meer
Lees meer...