Moet het WK 2022 van Qatar worden afgenomen? FIFA-topman legt het op tafel

Moet het WK 2022 van Qatar worden afgenomen? FIFA-topman legt het op tafel

Er gaan steeds meer stemmen op om Qatar de organisatie van het Wereldkampioenschap voetbal van 2022 opnieuw af te nemen. Gisteren onthulde de Britse krant Sunday Times dat heel wat leden van het kiescomité zouden zijn omgekocht.

Er gaan nu ook binnen de wereldvoetbalbond FIFA stemmen op om Qatar de organisatie van het WK 2022 opnieuw af te nemen. Jim Boyce, vicetopman van de FIFA, praat zelfs al openlijk over een nieuwe toewijzingsprocedure als de omkopingsaffaire kan worden bewezen. Aan BBC-radio zei hij gisterenavond “er absoluut geen probleem mee te hebben als het tot een herstemming komt.” Dat zeiden ook onder meer Greg Dyke en Michael Van Praag, voorzitters van respectievelijk de Engelse en Nederlandse voetbalbond.

Omkoping

De Sunday Times, die de bal gisteren aan het rollen bracht, zegt de claims alleszins te kunnen staven met “geheime brieven, e-mails en bankafschriften”. De Qatarees Mohammed bin Hammam, een voormalig bestuurslid van de FIFA, zou in totaal 5 miljoen dollar (iets meer dan 3 miljoen euro) aan smeergeld de wereld hebben rondgesluisd in de hoop het WK voor 2022 naar zijn land te halen. Die miljoenen zouden op de rekeningen van leden van het kiescomité terecht zijn gekomen.

Bin Hammam werd drie jaar geleden bovendien al levenslang geschorst door de wereldvoetbalbond. Hij zou toen namelijk geprobeerd hebben om de stemmen van FIFA-bonzen te kopen tijdens de voorzittersverkiezingen. De nieuwe beschuldigingen zijn dus zeker niet uit de lucht gegrepen, maar zullen uiteraard eerst grondig onderzocht moeten worden. Daarvoor werd Michael Garcia als hoofdonderzoeker aangesteld, en hij reist nu naar golfstaat Oman om de aantijgingen te proberen hard te maken.

Niet geschikt

Er zijn trouwens nog wel meer redenen waarom Qatar niet geschikt is om een wereldkampioenschap voetbal te organiseren. Dat heeft nu ook FIFA-bobo Sepp Blatter enkele weken geleden toegegeven. “Het was een vergissing”, gaf hij midden mei toe aan de Zwitserse radiozender RTS. Maar er zijn nog wel meer redenen, zoals de mensenrechten en voetbalcultuur:

De ondraaglijke hitte

“Het technische rapport van Qatar gaf aan dat de hitte er ondraaglijk kan zijn in de zomer, maar toch heeft het Uitvoerend Comité van de FIFA met een ruimte meerderheid de beslissing genomen dat Qatar het evenement mag organiseren”, zo zei Blatter twee weken geleden nog. Het is dan ook nog altijd niet duidelijk wanneer het WK exact georganiseerd zou worden.

In juni, wanneer een WK zich traditioneel afspeelt, kan de temperatuur in de golfstaat een stuk boven de 40 graden uitkomen. De organisatie zou een soort van air-conditioning in de stadions willen installeren, maar voor spelers en toeschouwers blijft die hitte wel aanwezig buiten de voetbaltempels.  “Met zulke omstandigheden is het meer dan waarschijnlijk dat het WK in de winter zal gespeeld worden”, aldus Blatter. Maar daar gaan regionale en nationale voetbalorganisaties dan weer niet graag mee akkoord.

De voetbalcultuur

Qatar heeft zich nog nooit voor de Wereldbeker kunnen kwalificeren, en zal daar waarschijnlijk ook niet snel in slagen. Het land heeft geen voetbalcultuur, en daar kunnen oliedollars niet makkelijk verandering in brengen. Dat wil dan ook zeggen dat het land twaalf gloednieuwe stadions zal moeten bouwen, waarvan een deel nadien meteen terug zal worden afgebroken. We spreken hier bovendien over stadions van tussen de één en twee miljard euro per stuk.

In totaal gaat het om 200 miljard euro aan investeringen. In feite moet er ook nog heel wat meer gebouwd worden dan enkel de stadions. Lusail City, de stad waar de openingsmatch en finale gespeeld moet worden, bestaat zelfs nog niet. Toch zal er een stadion gebouwd worden dat bijna 90.000 toeschouwers zal kunnen ontvangen. Daar rond komt huisvesting voor 260.000 mensen, resorts op kunstmatige eilanden, commerciële districten, een zoo, een entertainmentdistrict en luxueuze shoppingmogelijkheden.

De mensenrechten

En wie mag dat alles bouwen? Voornamelijk Nepalezen die met duizenden worden aangevoerd en een ongelooflijk laag loon krijgen. Eigenlijk gaat het meer om moderne slavernij, dan betaalde werknemers. De Nepalezen klagen bovendien over trage of zelfs geen uitbetalingen, werken in de hitte zonder drinken, ze leven in tentenkampen, en hun paspoorten worden afgenomen zodat ze het land niet zouden kunnen verlaten. Op de WK-sites zouden intussen al 400 Nepalezen zijn omgekomen.

De mensenrechten zijn dan ook niet al te belangrijk in de golfstaat. De afgelopen jaren vonden er nog megaprotesten tegen de overheid plaats, omdat die ondemocratisch zou zijn en beslissingen op eigen houtje doorvoert. Hoewel het land toch iets meer westers is dan de omringende landen, zijn zaken zoals homoseksualiteit er toch nog strafbaar tot vijf jaar cel.

Gesponsorde artikelen