Moet je in Brussel zijn? Door de acties hou je hier best rekening mee

Moet je in Brussel zijn? Door de acties hou je hier best rekening mee

Wie niet perse in Brussel moet zijn, blijft er vandaag beter weg. Tienduizenden betogers van de drie grote vakbonden zullen de straten van de hoofdstad namelijk vullen. En dat gaat zonder twijfel heel wat verkeersellende met zich meebrengen. Omdat een gewaarschuwd mens er twee waard is, sommen we hieronder even op wat ons te wachten staat. 

Naar aanleiding van de tweede verjaardag van de regering Michel betogen de drie grote vakbonden in Brussel. Met de betoging willen de vakbonden aan de regering hun ontevredenheid uiten over de begrotingsinspanningen. Ze klagen aan dat er te weinig aandacht aan werknemers en sociale uitkeringen wordt besteed. Daarnaast willen ze ook dat er meer ingezet wordt op eerlijke fiscaliteit.

Tienduizenden betogers

De betoging, die vertrekt aan het Noordstation, begint rond 11.15 uur. Eerst zullen er toespraken zijn en rond 11.30 uur gaat het richting het Zuidstation.

Het is al de vierde grote nationale betoging sinds het aantreden van de regering Michel en ook vandaag worden er opnieuw vele tienduizenden betogers verwacht. Voor al wie zich in of naar Brussel wil verplaatsen, betekent dat miserie. Want betogingen van deze omvang gaan gepaard met heel wat verkeershinder.

Laat de auto thuis

De politie raadt zelfs aan om niet met de auto naar de stad te komen. “In de hele binnenstad en de kleine ring wordt zware verkeershinder verwacht. We verzoeken nadrukkelijk om Brussel met de auto zo veel mogelijk te mijden”, waarschuwen ze op Facebook. De hele route van de betoging zal volledig autovrij gemaakt worden. Daarnaast zijn de uitritten van de Leopold II-tunnel, aan het Saincteletteplein en de Antwerpsepoort, van 9 tot 14 uur gesloten voor alle verkeer dat in de richting van de kleine ring gaat. Daarnaast zal je in de Kruidtuintunnel de uitrit Rogier in de richting van het Rogierplein tijdelijk niet kunnen nemen.

Tijdens de betoging zelf zullen er nog een aantal plaatsen tijdelijk autovrij gemaakt worden. Dat geldt onder meer voor de Hallepoorttunnel. Tot alle betogers de Zuidlaan, tussen de Lemonnierlaan en de Anderlechtse poort waar ook hun bussen staan, gepasseerd zijn, zal alle verkeer daar afgeleid worden richting de Bareel van Sint-Gillis. Alvorens de betoging haar eindbestemming – het Zuidstation – bereikt, zal de Hallepoorttunnel richting Zuid afgesloten worden. Het verkeer wordt omgeleid richting Bareel van Sint-Gillis en dat totdat alle betogers de Zuidlaan zijn overgestoken of terug naar hun bussen zijn gegaan, die zich tussen de Lemonnierlaan en de Anderlechtse poort bevinden.

Verstoord openbaar vervoer

Hoewel de politie aanraadt om het openbaar vervoer te gebruiken, wordt ook daar hinder verwacht. De Brusselse vervoersmaatschappij MIVB raadt reizigers dan ook aan om op voorhand hun site te checken. Vanaf 6 uur ’s zal daarop te zien zijn waar er vertragingen of afgeschafte ritten zijn.

Bij De Lijn klinkt hetzelfde liedje. Ook hun bussen zullen hinder ondervinden door de staking. Op hun app en website zullen ze reizigers op de hoogte houden van de storing op de baan.

Omdat heel wat betogers met de trein naar Brussel komen, zullen die wel rijden zoals gepland.

Gesponsorde artikelen