Moeten de oudjes de nieuwe Star Wars-film dragen?

Moeten de oudjes de nieuwe Star Wars-film dragen?

Eind volgend jaar draait er een nieuwe film van Star Wars in de bioscoop, maar het is voorlopig nog niet duidelijk wie de hoofdrolspelers worden. Hoewel het script geschreven werd voor jongere acteurs, zouden de ‘oudjes’ van de originele films belangrijker worden.

Toen in 2012 The Walt Disney Company – kortweg Disney – Lucasfilm opkocht, kwamen alle rechten van de Star Wars-franchise in handen van het bedrijf. Oprichter en Star Wars-bedenker George Lucas oogstte er veel kritiek mee. De critici zeiden dat Lucas enkel wilde cashen – er zou 4 miljard dollar mee gemoeid zijn – en zo zijn ziel en tegelijk die van Star Wars verkocht aan een tekenfilmmaker. De kritiek droogde, zoals dat steeds gaat, relatief snel op, zeker toen bekend werd dat Disney een nieuwe trilogie op de wereld ging loslaten. Lucas zal de film niet meer zelf regisseren, maar is nog wel nauw verbonden met het hele ontwikkelingsproces.
getty images

Het script voor Episode VII werd geschreven door Oscar-winnaar Michael Arndt. Die verliet het project afgelopen herfst echter plots, naar verluidt omdat hij zijn vele projecten niet allemaal kon afmaken. The Hollywood Reporter – doorgaans een betrouwbare bron als het over Lucasfilm gaat – meldt nu dat er een andere reden zou zijn. Arndt focuste het hele script op de kinderen van de voormalige hoofdrolspelers Luke Skywalker, Han Solo en Princess Leia. Dat was niet naar de zin van regisseur JJ Abrams en producer Kathleen Kennedy, die liever de oude sterren in de spotlights zagen. George Lucas werd erbij gehaald om het probleem op te lossen, en Michael Arndt mocht zijn spullen pakken. Dat ondanks het feit dat Arndt de oorspronkelijke ideeën van Lucas volgde.

Oude trio

Sindsdien wordt het script blijkbaar grondig herschreven. Abrams werkt nu samen met Lawrence Kasdan, die ook het script maakte van Episode V: The Empire Strikes Back en Raiders of the Lost Ark. In de nieuwe verhaallijnen zullen de kinderen voor de ondersteunende rollen zorgen, maar het oude trio zal opnieuw de film moeten trekken. In Episode VIII en IX zullen de rollen vervolgens omgedraaid worden, en promoveren de kinderen tot echte protagonisten.

Voor ons niet gelaten. Luke, Han en Leia zijn de echte sterren van Star Wars. Maar kunnen de drie acteurs die rol nog wel aan? Hun laatste Star Wars-film dateert dan ook al van 1983, nadat ze in 1977 voor het eerst samen op het grote scherm verschenen.

Carrie Fisher

Fisher is beter bekend als Princess Leia Organa. Zelfs zij die de films niet gezien hebben, kennen het personage om haar legendarische kapsels. De roem is Fisher echter meer dan eens te veel geworden, en ze nam haar toevlucht tot drank en drugs. Dat heeft sporen nagelaten, zowel mentaal als fysiek. Zo gaf ze vorig jaar toe problemen te hebben met haar kortetermijngeheugen, toch niet onbelangrijk voor een actrice.

Mark Hamill

Hamill (62) – Luke Skywalker – is vijf jaar ouder dan Fisher, maar hij liet zich niet zo gaan. Dat wil echter niet zeggen dat hij topfit is. Zo liet een persoonlijke vriend onlangs vallen dat Mark samen met Fisher een voedingsdeskundige werd aangewezen, en hij een strikt schema in de fitnesszaal opgelegd kreeg. Net als Fisher zei hij vorig jaar op een Duitse Star Wars-conventie dat hij redelijk wat moeite heeft om zijn teksten te onthouden. 

Harrison Ford

Ford, alias Han Solo, is de enige acteur van de drie die nog regelmatig grote rollen wist te vertolken. Bij die eerste twee is dat al decennia geleden. Ford is met zijn 71 lentes echter ook met voorsprong de oudste van het trio, en dat laat zich uiteraard merken. De laatste keer dat hij Indiana Jones vertolkte (2008) was het al duidelijk dat Ford niet meer dat jonge veulen van weleer is, en nu zijn we nog zes jaar later. Ondanks zijn leeftijd hebben we bij Harrison Ford toch nog de minste twijfels.

En ach, mochten onze drie protagonisten het niet tot een goed einde kunnen brengen, dan moeten ze C-3PO en R2-D2 maar een meer prominente rol geven.

Gesponsorde artikelen