Moeten jongeren bezorgd zijn over de volgende Franse president? Deel 3: zo denken de kandidaten over Poetin en Trump

Moeten jongeren bezorgd zijn over de volgende Franse president? Deel 3: zo denken de kandidaten over Poetin en Trump

Komende zondag is het zover: de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Er lijken nog vier kandidaten in de running te zijn: Emmanuel Macron, François Fillon, Jean-Luc Mélenchon en Marine Le Pen. Weet je niet meteen waar die kandidaten voor staan? Wij behandelen elke dag een topic en kijken wat de vier belangrijkste kandidaten daarover te zeggen hebben. Vandaag deel 3: hoe zien zij de relatie met het Rusland van Poetin en de Verenigde Staten van Donald Trump?

In tijden van aanslagen op Syrië, nucleaire testen en hoog oplopende supranationale spanningen tout court is het misschien wel goed om eens te onderzoeken hoe de verschillende kandidaten zich op het diplomatieke internationale toneel zullen gaan begeven. Het is dan ook interessant om te bekijken hoe ze staan ten opzichte van de twee charismatische, maar in Europa vaak verafschuwde, leiders van grootmachten Rusland en de Verenigde Staten: Vladimir Poetin en Donald Trump.

Voorstanders van dialoog: Mélenchon en Macron

Nadruk op dialoog

Wat meteen opvalt als je het hoofdstuk over zijn internationale plannen in het programma van Mélenchon bekijkt, is dat hij blijft hameren op dialoog, en dat met iedereen.

Hij wil niets of niemand uitsluiten en kijkt er, naar eigen zeggen, zelfs naar uit om samen te werken met Donald Trump. Hij vergelijkt zichzelf ook met Trump: “Trump meent er te zijn voor het Amerikaanse volk, net zoals ik mij enkel bezighou met wat goed is voor het Franse volk.” Al noemde hij Trump in het verleden wel al een racist en seksist, en hekelt hij de onvoorspelbaarheid van de Trump-administratie.

Ondanks aanvallen van Benoît Hamon, die Mélenchon ervan beschuldigde een “vriend te zijn van de Russen”, ontkent hij dat. “Ik heb niets met Rusland of met Poetin. Ik ben absoluut tegen zijn politiek. Als ik een Rus was, zou ik dan ook niet voor hem stemmen”, zegt hij. “Maar ook al heb ik niets met hem,” legt hij verder uit, “wil dat nog niet zeggen dat ik het tot een conflict wil laten komen. Ik ben voor de vrede.”

Hij wil dan ook, net zoals met Trump, rond de tafel zitten met Poetin. “Ik hou mij alleen maar bezig met de Franse belangen”, zo zei hij in een tweet, “en Franse belangen, dat wil zeggen dat we ons ook moeten bezighouden met Rusland.” “De Russen zijn onze partner“, stelde hij in een andere tweet, “zelfs Charles de Gaulle erkende het Rusland van Stalin en het China van Mao Zedong.” Hij blijft echter wel de nadruk leggen op overleg: “Het heeft geen zin je tot de tanden te wapenen tegen Rusland, er moet gepraat worden.”

Standvastiger

Ook Macron, die wel eens de anti-Trump wordt genoemd, wil praten met Rusland maar klinkt wel standvastiger. Hij hamert dan weer op het sterke, autonome Frankrijk, dat toenadering tot Rusland wil zoeken maar evenzo hard zal optreden als de situatie ertoe vraagt. Zo zegt hij in zijn programma dat de dialoog tussen de NAVO en Rusland niet mag afgebroken worden. “We moeten blijven in dialoog gaan met Rusland“, zo staat er te lezen. “Maar we moeten wel eisen dat […] het internationale recht en onze eigen belangen worden gerespecteerd.”

Zijn betoog klinkt harder als dat van Mélenchon, die zichzelf de een nauwe samenwerking tussen Frankrijk en de USA, maar zou er niet voor terugdeinzen om de hulp van China in te roepen om de reeds gemaakte klimaatakkoorden te kunnen bestendigen.

Banden met Rusland versterken: Fillon en Le Pen

Partner van Rusland, distantiëren van Trump

Dat François Fillon nog steeds in de running is om president te worden van Frankrijk mag je onderhand al een klein mirakel noemen. Omdat het ene schandaal het andere opvolgde, werd er meermaals gespeculeerd dat hij zich zou terugtrekken. Hij werd er zo van beschuldigd van zeer nauwe banden te hebben met Poetin. Hij zou zo 50.000 dollar ontvangen hebben om een meeting te regelen tussen de baas van oliegigant Total, een Libanese miljardair, en Poetin. Dat werd echter zowel door Fillon als door het Kremlin ontkend.

Hij wil als president wel de dialoog met Rusland weer opnemen en van Rusland een grote en sterke partner maken. Hij wil zich zo engageren, zo zegt in zijn programma, om “samen met de Europese partners, en de zonder de akkoorden van Minks te ondermijnen, de discussie aan te gaan om de sancties tegenover Rusland op te heffen.”

Hoewel zijn aanpak vaak wordt vergeleken met die van de Amerikaanse president Donald Trump, probeert hij zich toch vooral van hem te distantiëren. Twee dagen geleden nog, zei Fillon dat “Trump een gevaar is voor de vrede” omwille van zijn onvoorspelbaarheid. In een interview op Europe 1 klonk hij onverwacht hard voor de POTUS: “We kunnen niet zomaar overal ter wereld militair gaan tussenkomen op basis van emoties.” Hij vergeleek de aanpak van Trump met die uit het wilde westen, met een ‘shoort first, ask questions later‘-mentaliteit. Al wil hij van een persoonlijke aanval op Trump niet weten. Naar aanleiding van de verkiezingsoverwinning van Trump tweette hij zo al dat we “Trump moeten beoordelen op basis van zijn acties.”

Veel bewondering

Dat Marine Le Pen een fan is van Vladimir Poetin en Donald Trump is al lang geen publiek geheim meer. Onlangs nog toonde ze een schilderij van haar, Poetin en Trump op Snapchat om duidelijk te maken wat zij verstond onder “le nouveau monde” of ‘de nieuwe wereld‘. Ze spreekt zich in haar programma niet expliciet uit over Rusland, maar haar acties en uitspraken doen vermoeden dat ze verdere toenadering wil tussen Frankrijk en Rusland.

Eind vorig jaar kwam Le Pen echter nog in opspraak, omdat ze geld zou ontvangen hebben vanuit Rusland. Het Front National zou zo sinds 2014 in totaal al 11 miljoen euro hebben ontvangen van Russische fondsen om haar presidentskandidatuur te steunen. De eerste schijf van een slordige 9 miljoen werd in maart 2014 overgemaakt, niet toevallig enkele dagen voor Le Pen officieel haar steun voor de annexatie van het Krim door Rusland bekendmaakte.

Al hield dat Le Pen niet tegen van ook openlijk contact te zoeken met Vladimir Poetin. Eind maart werd ze officieel ontvangen door Poetin in Rusland, in navolging van een aantal officieuze ontmoetingen in 2014 en 2015. Al hadden Russische autoriteiten het over “contacten onderhouden met alle politieke krachten, of het nu om regeringsleiders of vertegenwoordigers van de oppositie.” Le Pen bevestigde daar dat ze “de relaties met Rusland verder wil ontwikkelen in kader van de al heel lange geschiedenis tussen de twee landen.”

Ook haar bewondering voor Donald Trump stak ze nooit onder stoelen of banken. Ze noemde de overwinning van Trump eerder al “een extra stap op de weg naar de bouw van een nieuwe wereld” en “een overwinning van de vrijheid“. Al was ze wel verrast door de aanval op Syrië: “Ik ben een beetje verrast, want Trump heeft al meerdere keren gezegd dat hij niet meer de politie van de wereld ging spelen. En dat heeft hij eigenlijk net gedaan.” En ze gaf ook wat kritiek: “Is het te veel gevraagd om te wachten tot het onderzoek naar chemische is afgerond voor over te gaan op een air strike?”

Conclusie:

Hoewel zowel Mélenchon als Macron hameren op dialoog, spreekt Mélenchon vooral in afwachtende woorden daar waar Macron vertrekt vanuit de sterkte van Frankrijk en hardere taal durft te spreken. Vooral vanuit het kamp van Macron komt er harde kritiek op beslissingen van Trump en Poetin.

De conservatievere Fillon en de extreemrechtse Le Pen willen de banden met Rusland nog sterker zien. Hoewel Fillon zich wat wil distantiëren van Trump, wellicht om niet al te veel centrumkiezers tegen het hoofd te stoten eerder dan uit pure politieke overwegingen, verbergt Le Pen haar bewondering voor beide sterke leiders niet.

Gesponsorde artikelen