Left Right
scrollTop top

Mogelijk geen Olympische Winterspelen in 2022 in Peking als Zomerspelen in 2021 in Tokio niet doorgaan


Cominté Olympische Winterspelen Beijing 2022
© epa

De Olympische Zomerspelen in Tokio mogen dan al een jaar zijn uitgesteld naar 23 juli tot en met 8 augustus 2021, toch is het nog lang niet zeker of het grootste sportevenement ter wereld ook effectief kan doorgaan. En dat zou wel eens gevolgen kunnen hebben voor de Olympische Winterspelen van 2022.

Was er van het nieuwe coronavirus geen sprake geweest, dan begonnen de Olympische Spelen binnen iets meer dan een week in de Japanse hoofdstad Tokio. Ondanks lang getreuzel kon de organisatie uiteindelijk niet anders dan het evenement een jaar uit te stellen.

Japan

Tokyo2020 – ironisch genoeg blijft de naam dezelfde – staat voorlopig gepland van 23 juli tot en met 8 augustus 2021. De Japanse overheid, het organisatiecomité en het Internationaal Olympisch Comité (IOC) hopen op die manier tijd te kopen om het coronavirus in het Zuid-Aziatische land onder controle te krijgen.

Dat leek aanvankelijk goed te lukken, maar sinds begin juli lijkt Japan af te stevenen op een tweede golf. Daardoor klinkt de vraag om de Olympische Spelen in Tokio gewoon volledig af te schaffen dan ook steeds luider. Zo zou de helft van de inwoners van de hoofdstad dat graag zien gebeuren. Ook bij de organisatie klonk van bij het begin de duidelijke boodschap dat de Spelen niet zullen doorgaan als de epidemie niet onder controle is. Dan volgt ook meteen een annulering omdat allerhande praktische zaken een nieuw uitstel in de weg staan.

Olympische Winterspelen in 2022 in Peking

Die annulatie zou wel eens verdragende gevolgen kunnen hebben. Volgens Dick Pound, lid van het Internationaal Olympisch Comité, zullen de Olympische Winterspelen in Peking in 2022 dan waarschijnlijk ook worden geannuleerd. Die beginnen namelijk al minder dan zes maanden na de uitgestelde Zomerspelen. Dat schrijft Reuters.

Dick Pound is niet de eerste de beste. Hij is al sinds 1978 lid van het Internationaal Olympisch Comité en is daarmee het langstzittende lid. Het was ook hij die eind februari zei dat Tokyo2020 eind mei een beslissing moest nemen over de editie van deze zomer, waarna hij een maand later zelf met het bericht kam dat het evenement uitgesteld zou worden.

België

Voor de Belgische delegatie zou dat vooral een domper zijn voor Bart Swings die zijn zilveren medaille van twee jaar geleden hoopt te bevestigen of zelfs te verbeteren.

Verder rekent ons land op de doorbraak van enkele grote talenten op het alpineskiën (onder andere Sam Maes en Armand Marchant) en het shorttracken (Stijn en Hanne Desmet). Als de Winterspelen zouden uitgesteld worden, in plaats van volledig geannuleerd, kan die beslissing mogelijk zelfs in hun voordeel draaien.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452