Left Right
scrollTop top

Mol binnen Brusselse politie: illegalen aan arrestaties ontsnapt door lek


Mol binnen Brusselse politie: illegalen aan arrestaties ontsnapt door lek

Na een lek bij de lokale politie werd gisteren een politieactie tegen de toestroom aan migranten rond het Brusselse Noordstation en het Maximiliaanpark geannuleerd. De aanwezige migranten werden door hulporganisaties weggehaald, lang voor de politie aankwam. De activisten, die wellicht getipt waren, namen dus de plaats van de politie in. Toch kon de politie nog 17 sans-papiers oppakken.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) zei vorige week nog dat er politieacties zouden komen in en rond het Noordstation en het Maximiliaanpark in Brussel. Dat deed hij naar aanleiding van nieuwe cijfers bij de voedselbedeling. Die telde in november nog honderd migranten, terwijl het vorige week om maar liefst zeshonderd migranten ging.

Jambon gaf verder geen details of precieze tijdsaanduidingen voor de politieacties, anders zouden de migranten gewoon tijdelijk de buurt verlaten. Toch lekte de informatie uit.

Alexis Deswaef, voorzitter van de Franstalige Liga van de Mensenrechten zegt aan de kranten van Het Mediahuis dat hij “dagen op voorhand opgebeld werd door iemand die aanwezig was op een vergadering over de actie”. Deswaef spreekt van “een doelbewust lek om de actie te doen mislukken. En het bewijs dat het protest tegen de harde en zinloze aanpak van Jambon en staatssecretaris Francken groeit”.

400 à 500 migranten weggehaald

De actievoerders, die beweren dat ze met duizenden waren, vormden een menselijke ketting tussen het station en het park. Eerder werden de aanwezige migranten weggehaald en naar gastgezinnen gebracht. Deswaef zegt daarover dat “400 à 500 mensen in veiligheid gebracht werden”.

Deswaef beweert dat de tip kwam van de lokale politie van Schaarbeek en Brussel Stad. Ook had Bernard Clerfayt (DéFI), burgemeester van Schaarbeek, al aangekondigd dat hij niet akkoord zou gaan met nieuwe politieacties.

“Cadeau voor mensensmokkelaars”

Het kabinet van Jambon kan niet bevestigen of het lek effectief van de lokale politie kwam. Op de vergadering over de politieacties waren naast de lokale politie ook de federale politie, de Dienst Vreemdelingenzaken en medewerkers van Jambon aanwezig.

“We betreuren de commotie”, klinkt het op het kabinet van Jambon. “De boycot van de actie is een cadeau voor mensensmokkelaars. Transmigranten, die weigeren asiel aan te vragen, vormen in het station stilaan een nederzetting. Tot we zeker zijn dat er geen Calais-achtige toestanden ontstaan.”

17 sans-papiers opgepakt

Toch werden er gisteravond 17 mensen zonder papieren opgepakt. Dat laat het kabinet van Jambon weten aan de kranten van De Persgroep. “De actie is zondagavond wel degelijk doorgegaan”, klinkt het. “Die plaatsgevonden op de perrons en in de treinen van en naar Brussel die op de routes liggen die door de mensensmokkelaars worden gebruikt.” Het gaat vooral om treinen naar stations vlakbij de snelwegparkings langs de E40. De Dienst Vreemdelingenzaken zal beslissen wat er uiteindelijk met de opgepakte sans-papiers zal gebeuren.

Vandaag vindt op het kabinet-Jambon verder overleg plaats over de transmigratieproblematiek. “We willen goed in kaart brengen hoe de smokkelaars te werk gaan en bekijken wat we kunnen doen om hen gericht slagen toe te brengen”, klinkt het. “We vermoeden dat Brussel een belangrijke hub is om transmigranten richting de E40 te vervoeren, vanwaar ze hun reis proberen voort te zetten.”

Vorige week trok Francken nog aan de alarmbel na een nieuw voorval van geweld door transmigranten. “We moeten acties blijven voeren en illegalen blijven terugsturen, zo niet zal er een echte veldslag op onze snelwegparkings ontstaan”, zei hij.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.478.447
 • Aantal
  doden
  1.159.319
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810