Doen de mondmaskers straks ook hun intrede op kantoor?

Nu de coronacijfers weer in (licht) stijgende lijn zijn, gaan er hier en daar stemmen op om mondmaskers algemeen verplicht te maken op het werk. Is anderhalve meter afstand houden van de collega’s dan niet meer voldoende?

Zorgverleners, kappers, schoonheidsspecialisten, marktkramers, obers en winkelbedienden hebben ze al, maar moet straks iedereen een mondkapje dragen tijdens het werk? Arbeidsgeneesheer Geert Premer van externe preventiedienstverlener Liantis zegt in de krant Het Laatste Nieuws dat social distancing volstaat. “Zolang alle kantoormedewerkers op voldoende afstand van mekaar zitten, is het écht niet nodig om de hele dag een masker op het gezicht te hebben”, stelt hij.

Enkel in bepaalde gevallen of specifieke situaties kan bescherming zeker zijn nut bewijzen. Volgens de arbeidsgeneesheer zijn liften, gangen, de kopieermachine alvast zones waar een mondmasker van pas kan komen. “De risicoplaats is met voorsprong de koffiehoek, samen met de bedrijfskantine: werknemers komen er samen en dragen er sowieso geen masker. De koffiemachine is ook de plaats waar al eens een babbeltje wordt geslagen dat langer duurt dan een minuut”, zegt Premer.

Arbeidsreglement

Ook viroloog Marc Van Ranst is geen vragende partij voor een verplichting. “Met onze huidige kennis denken we dat we hiermee ook in kantoorgebouwen oké zijn. Geen sympathie voor werkgevers die niet voldoende afstand kunnen garanderen. Zij moeten zich beter organiseren”, zegt hij. “Telewerk blijft ook de norm, waardoor we al met minder op kantoor zijn”, vult Van Ranst aan, terwijl hij erop wijst dat werkgevers het dragen van een mondmasker kunnen opnemen in het arbeidsreglement.

Er zijn tot slot al enkele bedrijven die een mondmaskerverplichting opgelegd hebben. Bij energiegroep Total moeten alle 900 medewerkers van het hoofdgebouw een mondmasker dragen, behalve als ze aan hun individuele werkplek zitten. “Om naar het toilet te gaan, de koffiemachine, het kopieerapparaat: altijd een mondmasker op. De mensen houden zich daaraan, het is een automatisme geworden. Ik zou zelfs het woord ‘normaal’ durven gebruiken”, zegt Pascal De Crem in de krant.

Meer
Lees meer...