Monet schilderde de ‘Sunset’ van 05/02/1883 om 16u53

Monet schilderde de ‘Sunset’ van 05/02/1883 om 16u53

Amerikaanse wetenschappers hebben ontdekt dat Claude Monets meesterwerk ‘Etretat: Sunset’ de Normandische kust op 5 februari 1883 om 16u53 voorstelt.

In de zomer van 2012 reisde een team van de Texas State University, onder leiding van Donald Olson, naar de kliffen in Normandië waar Monet zijn Sunset geschilderd heeft. Daar gebruikten ze replica’s zo groot als postkaartjes om de exacte plaats te bepalen. Eens die bepaald was, gebruikten ze software om te bepalen hoe de lucht er in de 19de eeuw heeft uitgezien, gefocust op de positie van de maan en de zon. 

Monet maakte verschillende schilderijen tijdens zijn drie weken in de regio, maar Sunset is het enige met een ondergaande zon. Volgens de berekeningen van de wetenschappers schilderde Monet het kunstwerk tussen 3 en 7 februari. Nadat ze de brieven die Monet in die periode schreef, het weer en de getijden bestudeerden, kwamen ze tot de conclusie dat het werk op 5 februari om 16u53 gemaakt werd.

Het is niet het eerste werk dat Olson positioneert in de tijd. Eerder deed hij het ook al met kunstwerken van Edvard Munch, Van Gogh, Shakespeare en Walt Whitman. Veel kunsthistorici vragen zich de meerwaarde van Olsons werk af. “Je kan de waarde van een werk niet verminderen door een technische analyse”, reageerde Olson op die kritiek in een interview in 2009. “Het heeft nog altijd dezelfde emotionele impact. We are just separating the real from the unreal.”

Het hele onderzoek staat beschreven in het magazine Sky & Telescope.

Gesponsorde artikelen