Monsanto moet 250 miljoen euro schadevergoeding betalen aan tuinier die door Roundup kanker kreeg

Monsanto moet 250 miljoen euro schadevergoeding betalen aan tuinier die door Roundup kanker kreeg

Monsanto, het bedrijf dat de beruchte onkruidverdelger Roundup maakt, is door de rechtbank van San Francisco veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 250 miljoen euro aan een Amerikaanse tuinier. Dewayne Johnson (46) was niet gewaarschuwd voor de gevaren van het product en heeft daardoor kanker gekregen.

Johnson gebruikte Roundup regelmatig, aangezien hij tuinier was. Nadat hij er gedurende meerdere jaren aan was blootgesteld, bleek Johnson een kanker te hebben die terminaal is, een non-Hodgkinlymfoom. Voor hij naar de rechtbank ging, probeerde hij twee keer met Monsanto contact op te nemen, maar het bedrijf gaf nooit thuis. En dus begon hij een historische rechtszaak, want hij is de eerste persoon die Monsanto voor de rechter daagt.

Volgens de rechter had Monsanto moeten weten dat het product gevaarlijk is voor de gezondheid. Er is dan ook sprake van kwade wil en daardoor wordt het bedrijf veroordeeld. De advocaat van Dewayne Johnson heeft interne documenten te pakken gekregen die bewijzen dat Monsanto al tientallen jaren wist dat Roundup kankerverwekkend kan zijn. De advocaat en z’n cliënt eisten meer dan 400 miljoen dollar, maar de rechter verlaagde dat bedrag naar 289 miljoen dollar, ofwel iets meer dan 250 miljoen euro.

“Niet kankerverwekkend”

Monsanto heeft meteen gereageerd met een persbericht: “We wensen onze sympathie te betuigen aan M. Johnson en zijn familie. De beslissing van vandaag verandert niets aan het feit dat 800 wetenschappelijke studies, het Amerikaanse agentschap voor de bescherming van het milieu (EPA), nationale gezondheidheidsinstellingen en andere autoriteiten, het feit dat glyfosaat kanker zou veroorzaken niet ondersteunen, en de kanker van M. Johnson hier niet door veroorzaakt is.”

Ook in Europa veroorzaakt glyfosaat een hele polemiek. Al meerdere keren is geprobeerd om het product te verbieden. In juni 2016 moest de Europese Commissie hier eigenlijk een oordeel over vellen, maar uiteindelijk werd beslist om de vergunning voor het gebruik van glyfosaat met vijf jaar te verlengen. In België is de verkoop van bepaalde onkruidverdelgers op basis van glyfosaat verboden, waaronder Roundup. Het verbod gaat vanaf 1 januari 2019 in.

Gesponsorde artikelen