Monster Energy Supercross: een game die veel leuker bleek dan we hadden verwacht

Monster Energy Supercross: een game die veel leuker bleek dan we hadden verwacht

Motorcross is een tak binnen de motorsport die een specifiek doelpubliek aantrekt. Daarom hadden we er niet echt veel van verwacht, maar tot onze verbazing heeft dit spelletje echt wel genoeg entertainment te bieden. Zelfs al zegt motorcross je totaal niks.

Zoals de naam doet vermoeden is dit de officiële game voor Monster Energy Supercross. Net zoals bij heel wat andere sporten hebben de Amerikanen er op hun eigen manier een spektakelstukje van gemaakt. Motorcross is hier bij ons uiteraard ook populair, maar in deze competitie race je letterlijk in een stadion, terwijl tienduizenden mensen je aanmoedigen. Die sporten zijn erg dankbare items voor een videogame, en Milestone heeft daar een zeer geslaagd spelletje van gemaakt.

Obstakels overwinnen

De grootste uitdaging aan Supercross is, behalve op je motorfiets blijven zitten, de verschillende heuveltjes te overwinnen. Hoogte maken is uiteraard goed, maar je moet proberen om je snelheid te behouden, zodat je vlot over alle hindernissen heen springt. In een bocht moet je dan weer remmen, maar dat kan soms heel tricky zijn op zo’n modderige ondergrond. Snelheid verhoogt ook het risico dat je eens slecht neerkomt en van je motorfiets vliegt. Ook dat kost tijd, hoewel je door het systeem vrij snel weer op je motor wordt gezet, zodat je nooit een echt grote achterstand oploopt.

Je kan zelf kiezen hoelang een race precies duurt. Gewoon één korte wedstrijd, een langere wedstrijd, of een heel raceweekend. Dat laatste is het leukste aangezien je jezelf moet kwalificeren voor het ‘main event’. Eerst heb je twintig minuten om je snelste tijd neer te zetten. Op basis daarvan word je in één van twee series of heats gezet. Daarvan gaan telkens bijvoorbeeld de beste negen door. Alle verliezers krijgen alsnog een ultieme kans op de laatste tickets voor de finale.

Leuk, dat wel, maar echt nodig is het niet. Al finish je als laatste in de race tegen de klok, tijdens de heats ben je al gauw mee aan het racen voor de overwinning. Alles draait om een goede positie in de eerste bocht, waar de racers na een lange rechte startstrook samen komen. Pak je dat een beetje slim aan, dan zit je zo in de top 10. En zelfs al kom je ten val, tijdens de volgende bochten ga je gemakkelijk opschuiven. Een gigantische uitdaging is het dus niet. Probeer wel zo vaak mogelijk op het podium te finishen, want de concurrentie is stevig. Enkele racers zullen bijna altijd flink wat punten sprokkelen.

Eigen circuits bouwen

De hele ervaring voelt erg realistisch aan. En dat is goed, want je wil uiteraard niet bij het minste van je motor worden geslingerd. Wanneer dat toch gebeurt, is dat je eigen fout of die van een tegenstander die je een duwtje geeft. In totaal beschikt de game of 17 circuits die allemaal op hun eigen manier een uitdaging vormen.

Heel slim van de makers is de optie om zelf je eigen track te bouwen. Binnen een stadion moet dit immers relatief simpel zijn. Je hebt een plattegrond en zet daar allerlei heuvels, bruggen en obstakels op. Na een eigenlijk onnodige tutorial kan je aan de slag, en enkele minuten later mag je je eerste ronde op je eigen track rijden. Ben je niet tevreden, dan kan je meteen terug naar de tekentafel. Dit soort elementen verhogen de levensduur van de game. Dat is wel nodig, want zodra je alle races hebt gewonnen, dreigt de game snel opzij te worden gelegd.

Conclusie: 7,5/10

Een game die wij ons niet snel zouden aanschaffen, omdat we niet in die doelgroep zitten, maar dat is misschien echt wel zonde. We hebben al veel racegames gespeeld die minder goed aanvoelen en ons minder spektakel opgeleverd hebben. Supercross is in deze game wat het in het echt ook moet zijn: één grote show. Natuurlijk gaan we deze game niet op dezelfde hoogte zetten als de betere racers, maar leuk is het wel. En behalve het feit dat een valpartij je niet veel schade oplevert, lijkt de game de realiteit ook goed te vertalen. Dus mocht je deze game toch kopen, dan ga je volgens ons zeker niet teleurgesteld zijn. Topper voor de fans, een leuke middenmotor in het gamejaar 2018.

Gesponsorde artikelen