Monsterbeving van 8,3 in Chili, tsunami van 4,5 meter; een miljoen mensen op de vlucht

Monsterbeving van 8,3 in Chili, tsunami van 4,5 meter; een miljoen mensen op de vlucht

Chili is iets voor 1 uur vannacht getroffen door een aardbeving met een kracht van 8,3 op de schaal van Richter. Er is een tsunami-alarm dat tot in Japan, aan de andere kant van de Stille Oceaan geldt. De Chileense marine zegt dat de stad Coquimbo door golven van 4,5 meter is getroffen.

Ondanks de magnitude van de aardschok en het feit dat er snel vier zware naschokken volgden van elk meer dan 6 in kracht, lijkt de schade en het aantal slachtoffers op het eerste gezicht mee te vallen. In 2010 veroorzaakte een beving met een kracht van 8,8 in Chili al een tsunami. Die beving was toen zo krachtig dat hij de draaiing van de aarde beïnvloedde, waardoor dagen een fractie van een seconde korter duren dan voorheen. Door de tsunami van 2010 kwamen 550 mensen om en werden in het kustgebied wegen, kades en 220.000 woningen weggevaagd.

4,5 meter

Deze keer is er tot nu sprake van vijf doden en zijn er een miljoen mensen geëvacueerd. De autoriteiten hebben de bewoners van de kustgebieden opgedragen naar hogere gelegen regio’s te gaan. De Chileense marine zegt dat de stad Coquimbo door golven van 4,5 meter is getroffen. De stad heeft meer dan 100.000 inwoners. Of daar slachtoffers zijn gevallen is niet bekend.

In verband met de beving is een tsunami-waarschuwing voor alle kustgebieden in het zuidelijk deel van de Stille Oceaan afgegeven.

Illapel

Het epicentrum van de beving lag 228 kilometer ten noordwesten van de hoofdstad Santiago. De beving was zo zwaar dat hij in Buenos Aires, aan de andere kant van het Zuid-Amerikaanse continent, werd gevoeld. In Santiago en andere steden gingen gebouwen heen en weer en vluchtten bewoners de straat op. In de stad Illapel zijn huizen ingestort. Daarbij is een vrouw omgekomen. De elektriciteit is uitgevallen.

Het epicentrum lag ten westen van Illapel, ongeveer 170 kilometer ten noorden van de havenstad Valparaiso. Volgens meerdere bronnen zouden gebouwen flink hebben bewogen en renden veel mensen de straten. Door de beving werd het internationale vliegveld van de hoofdstad Santiago korte tijd geëvacueerd. Vluchten zijn weer hervat, maar hebben wel vertraging, meldt de luchthaven op Twitter.

Later meer

Gesponsorde artikelen