Monty Python-acteur Terry Jones “geeft geen interviews meer” nu dementie bij hem is vastgesteld

Doordat een ernstige vorm van dementie is vastgesteld bij Monty Python-ster Terry Jones, zal de 74-jarige acteur geen interviews meer afleggen. Dat heeft zijn woordvoerder bekendgemaakt. De vorm van dementie waar Jones aan lijdt, tast namelijk zijn spraakvermogen aan. Jones werd wereldberoemd als regisseur van meerdere Monty Python-sketches.

Voor niets of niemand heeft Monthy Python-acteur Terry Jones ooit een blad voor de mond genomen en dan het is uitgerekend een serieuze vorm van dementie die hem het zwijgen zal opleggen. De woordvoerder van de 74-jarige acteur heeft namelijk bekendgemaakt dat Jones lijdt aan primaire progressieve afasie waardoor zijn communicatievermorgen aangetast wordt. Als gevolg hiervan is hij “niet langer in staat om interviews te geven”, aldus zijn woordvoerder.

Primaire progressieve afasie is een vorm van dementie waarbij de taalkennis traag maar zeker afneemt. “Het begint traag met subtiele afwijkingen als je spreekt tot je in het ergste stadium uiteindelijk niets meer kan zeggen”, omschrijft de National Aphasia Association de aandoening.

Monty Python

Het nieuws werd bekendgemaakt naar aanleiding van zijn Bafta Cymru award. “Terry is trots en vereerd om op deze manier erkend te worden en kijkt uit naar de viering hiervan”, heeft z’n woordvoerder bekendgemaakt.

Terry Jones maakt deel uit van de wereldberoemde Britse komediegroep met Terry Gilliam, John Cleese, Eric Idle, Michael Palin en de reeds gestorven Graham Chapman. Jones zelf is vooral bekend omdat hij Monty Python’s Life of Brian en The Meaning of Life geregisseerd heeft. Daarnaast heeft hij ook Monty Python and the Holy Grail with Gilliam mee geregisseerd.

Een stuk uit Monty Python’s Life of Brian:

In The Stripper zie je Terry Jones zelf aan het werk