“Mooie meisjes lelijk maken”: wij spraken met Brides of Lucifer voor hun show op Alcatraz

“Mooie meisjes lelijk maken”: wij spraken met Brides of Lucifer voor hun show op Alcatraz

Brides of Lucifer, dat zijn 13 klassieke zangeressen en een zeskoppige, zware band die metal anthems covert. Ze spelen ook eigen nummers en volgend jaar staan ze in de Lotto Arena. Wij spraken met Koen, Yves en Steven van Brides of Lucifer vlak voor hun concert op Alcatraz.

Waar mogen we ons aan verwachten?

Brides: Veel vlammen, letterlijk en figuurlijk, maar wel veilig. Het concept is ontstaan in veel WhatsApp-groepen. We zochten iets om onze voorliefde voor metal te uiten, maar dat ook te combineren met koorarrangementen. Steven heeft ons opgebeld om dat te proberen. Meer dan twee jaar later zitten we hier.

Concept

Wat is het concept achter Brides of Lucifer? Wat komt er allemaal kijken bij zo’n productie?

Brides: Nu is het concept knallen, rammen en nog eens knallen. Wat opmerkelijk is: we staan met dertien zangeressen op het podium. Dat is nooit evident. In andere genres is dat ook niet evident, maar in metal is het wel opvallend omdat we arrangementen gemaakt hebben voor meerstemmige nummers. Het origineel is aangepast aan het koor. In mindere mate spelen we ook eigen nummers. Het is speciaal, omdat we niet alleen respect willen tonen naar het originele nummer, ook de manier waarop alles verpakt wordt en op het podium komt, is belangrijk. Het verband tussen klassieke muziek en metal is trouwens groter dan de meeste mensen denken, zeker de klassieke mensen. Wij willen dat aan het publiek laten zien.

De kostuums zijn een product van mijn vrienden en ik (Yves, red.). Ik ben daar mee op gesprongen, zij had ineens een geweldig visioen toen Steven met het idee voor Brides op de proppen kwam. En zij is kostuums beginnen ontwerpen, haar ideeën uitwerken. We zijn ook intensief met ons decor bezig. Er is een wereld voor mij geopend. Die dingen zorgen ervoor dat het plaatje klopt. Het concept is nog aan het groeien. Brides is nu echt een eigen identiteit aan het krijgen.

“Mooie meisjes lelijk maken”

Brides: Het is echt een dingen aan het worden. Het is nu onmogelijk om Brides zonder die outfits en uiterlijke kernmerken voor te stellen. Het is een beetje ‘mooie meisjes lelijk maken’, zeg ik altijd. We willen mensen iets doen voelen, niet alleen op muzikaal vlak, maar ook op visueel vlak. We willen de mensen ook iets doen beleven. ‘Hoeveel ton staal krijgen we op het podium voor het invalt’, is ook iets wat ons bezighoudt. In het begin was het heel moeilijk. Er waren heel veel facetten in de show waar we niet aan uit konden. Nu wordt alles langzamerhand duidelijk.

Zijn jullie een covergroep?

Brides: Je hoort en voelt snel het label ‘covergroepje’ bij ons. Maar een cover, dat is naspelen op de manier waarop de originele band het doet. Met dertien vrouwen op het podium wordt het al moeilijk om van een covergroepje te spreken. Het is dus de bedoeling om dingen anders te doen, maar zeker ook eigen nummers te spelen. Dat is niet altijd gemakkelijk, want we zijn getekend bij een Amerikaans label en die vinden het natuurlijk altijd leuk als we songs van Manowar spelen. We willen beide doen.

Niet meer exclusief Scala

Werken jullie exclusief met meisjes van Scala?

Brides: Verder werken we niet exclusief meer met koorleden van Scala. Dat zou te beperkend zijn. In het begin was dat zo omdat we toen het beperkende idee hadden om Scala op een metalpodium te zetten. Koen en Yves hebben snel laten blijken dat dat op zich wel een grappig idee is, maar geen realiseerbaar idee. In ons hoofd staat Brides al heel lang los van Scala. We horen nog vaak dat Brides de metalversie van Scala is, maar dat is dus niet meer het geval.

Wat hebben jullie eigenlijk met metal?

Brides: De mensen, met wie we samenwerken, zijn we op verschillende plekken in de muzieksector tegengekomen. Maar je komt er na een tijd dan toch achter dat ze bijna altijd metalfans zijn of toch in hun jeugd naar metal luisterden. Metal is iets wat de jeugd getekend van veel mensen die in de muzieksector werken. Het is een enorm belangrijk genre. We zijn allemaal heel Graspop-mined, we zijn doordrongen van metal, zelfs de mensen die exclusief voor Scala werkten.

Toekomstplannen?

Brides: Ons concert in de Lotto Arena op 8 februari 2019. Het blijft ook een uitdaging om de juiste nummers te zoeken. Het is belangrijk dat we die op onze manier kunnen brengen. We spelen festivals iets minder eigen nummers, maar kijken ernaar uit om meer eigen materiaal te brengen. Als we een coversong kiezen, dan moet die ook echt werken voor ons. Het moet klikken. See you there!

Gesponsorde artikelen