Moord op vrouw door stalker die vrijuit ging zorgt voor woede in Zuid-Korea

Zuid-Korea is opgeschrikt door de moord op een vrouw in een metrostation in Seoul eerder deze week. De 28-jarige vrouw werd neergestoken door haar ex-collega die ze eerder al voor de rechter sleurde wegens stalking. De man ging toen vrijuit waardoor hij nu op vrije voeten was en de vrouw kon vermoorden.

Woensdag werd een 28-jarige medewerkster van de metro vermoord in Sindang Station in Seoul. De vrouw had meerdere steekwonden en werd nog overgebracht naar het ziekenhuis waar ze twee uur later dood verklaard werd.

Voorbedachte rade

De dader, Jeon, werd meteen opgepakt waarbij hij de moord bekende. Hij wachtte meer dan een uur in het toilet van het metrostation met een sanitair kapje om zo minder aandacht te trekken. Toen de vrouw naar het vrouwentoilet ging om dat te controleren, volgde Jeon haar naar binnen en stak haar neer met een wapen dat hij al op zak had.

Jeon kende het slachtoffer. De twee werkten enkele jaren geleden samen voor de metro. Jeon werd daar op 13 oktober 2021 ontslagen na klachten van het slachtoffer over stalking, intimidatie en voyeurisme. De vrouw trok vervolgens ook naar de politie, maar die oordeelde dat Jeon niet opgepakt moest worden aangezien er “maar een laag risico was dat hij zou vluchten of bewijsmateriaal zou vernietigen”.

Vervolgens bleef Jeon de vrouw stalken waarna ze op 27 januari van dit jaar opnieuw klacht indiende. De rechtszaak, waarbij een gevangenisstraf van 9 jaar geëist werd, zou een dag na de moord van start zijn gegaan.

Woede in Korea

De moord veroorzaakte een golf van woede in Zuid-Korea. Waar mensen de overheid als medeplichtige aanwijzen voor de dood van de vrouw. Zij hadden namelijk de kans om in te grijpen, maar lieten de man vrij rondlopen. Han Dong-hoon, de Zuid-Koreaanse minister van Justitie, bracht al een bezoek aan de plaats van de moord. Daarbij liet hij weten dat hij zich “gefaald voelde in verantwoordelijkheid die hij had om het slachtoffer te beschermen”.

Het is overigens niet de eerste keer dat een dergelijke moord plaatsvindt in Zuid-Korea. In november 2021 werd, ook in Seoul, een jonge vrouw vermoord door haar ex-vriend, die haar al maanden stalkte. Enkele maanden eerder was er nòg een moord die er sterk op leek. Daarbij vermoordde de dader ook nog de moeder en jongere zus van het slachtoffer..

Anti-stalkingwet

De moord in de metro komt minder dan een jaar nadat Zuid-Korea een anti-stalkingwet introduceerde. Tot oktober 2021 werd stalking gezien als een misdrijf met een maximumboete van 100.000 won. Dat klinkt als veel, maar komt overeen met amper 72 euro. Tot dan werd stalking simpelweg gezien als een “overdreven uiting van liefde”.

In oktober 2021 kwam er, 22 jaar nadat er voor het eerst een voorstel op tafel kwam, eindelijk een anti-stalking wet. Daarbij werden de straffen voor stalking fors opgetrokken. Zo ging het om een maximumstraf tot drie jaar cel en een boete van 30 miljoen won (zo’n 21.600 euro). Wanneer het ging om stalking met een gevaarlijk wapen werd die strafmaat opgetrokken tot vijf jaar cel en 50 miljoen won (36.000 euro).

In juni liet de politie nog weten dat het meer dan 5.000 inbreuken op die wet onderzocht had in de eerste vijf maanden sinds de wet van kracht is. In 41 procent van de gevallen was de stalker bekend bij het slachtoffer. Meer dan 80 procent van de slachtoffers waren vrouwen.

President Yoon Suk-yeol

Eerder dit jaar vonden er presidentsverkiezingen plaats in Zuid-Korea. Daarbij won de conservatieve Yoon Sun-yeol die campagne voerde met de belofte het Ministry of Gender Equality and Family (MOGEF) af te schaffen. Dat deed hij voorlopig nog niet. Nu reageert Yoon op de moord in Sindang Station, waarbij hij aangeeft dat de overheid moet ingrijpen. “Het nieuws komt als een shock voor het publiek. Hoewel er sinds vorig jaar een wet is die als doel heeft stalking tegen te gaan, hebben veel mensen laten weten dat dit niet volstaat om slachtoffers te beschermen. Ik zal het ministerie van Justitie de opdracht geven om aanvullende maatregelen te nemen, zodat dit soort misdaden nooit meer zullen voorvallen.”

Volgens burgerbewegingen is het echter niet genoeg om de wet aan te scherpen. Veel slachtoffers durven namelijk geen aangifte te doen omdat ze bang zijn dat de stalker daar wraak voor zal nemen. De moord in Sindang Station wordt gezien als het zoveelste misogyne incident in Zuid-Korea, waarbij de overheid blind blijft voor geweld tegen vrouwen.

Meer
Lees meer...