Morgen begint ‘The Walking Dead’ opnieuw, wij spraken met twee nieuwkomers in de cast: Dan Fogler en Eleanor Matsuura

Morgen begint ‘The Walking Dead’ opnieuw, wij spraken met twee nieuwkomers in de cast: Dan Fogler en Eleanor Matsuura

Voor wie vreesde voor het einde van ‘The Walking Dead’ na het tragische lot van Rick Grimes die mag weer op beide oren slapen. AMC heeft de reeks net vernieuwd voor een tiende seizoen en er is ook een heus universum aangekondigd met naast nieuwe seizoenen van ‘The Walking Dead’ zelf ook diverse spin-offs en een film rond Rick. Maar eerst nog de tweede helft van seizoen 9. Daarover hadden we het met twee nieuwkomers in de reeks: Dan Fogler (die Luke speelt) en Eleanor Matsuura, die Yumiko speelt.

Het negende seizoen was een nieuwe start voor The Walking Dead. Een broodnodige nieuwe start na twee slecht ontvangen seizoenen. En dus vond er een stoelendansje plaats: schrijver en producent Angela Kang werd aangesteld als nieuwe showrunner. Zij was meteen duidelijk: eindeloze schietpartijen zoals in de voorbije seizoenen behoren nu helemaal tot het verleden. En Charlie Collier, President en Hoofd Content van AMC, erkende dat er in de meest recente seizoenen te veel was ingezet op actie en te weinig op karakterontwikkeling. Dat moest weer anders en dus werden er ook wat nieuwe scenaristen aangesteld.

De show moest het ook plots doen zonder enkele van hun grootste namen. Rick (Andrew Lincoln) en Maggie (Lauren Cohan) besloten ermee op te houden en als gevolg daarvan liep Negan (Jeffrey Dean Morgan) plots wat verloren in de serie. Tijd dus voor wat nieuwe namen en nieuwe gezichten waarvan Dan Fogler (die we kennen als Jakob uit de Fantastic Beasts-films) en Eleanor Matsuura (eerder al bij AMC te zien in Into The Badlands) er maar twee zijn.

FOX

We weten nog niet veel van de nieuwe personages voorlopig. Dan, jouw personage Luke is een muziekleraar geweest. Hij is al lang onderweg, is moegestreden, maar blijft wel optimistisch. Leuk om te spelen?

Dan Fogler: Zeker, het leuke aan Luke is dat zijn optimisme zo besmettelijk is. Na al die jaren overleven – waarvan je het je afvraagt hoe hij het gedaan heeft – heeft hij een clan gevonden, een groep waarbij hij zich thuis voelt en die hij ook zal besmetten met zijn goeie vibes. Voor mij staat hij symbool voor de hoop dat we met z’n allen wél kunnen samenleven en dat is gigantisch.

Eleanor, jij speelt Yumiko. Wat voor iemand is ze?

Eleanor Matsuura: Yumiko is een kalme, nuchtere vechter met een groot hart. Ze is sterk en is een beetje de moeder van de groep. Magna is eerder vurig en rebels. Yumiko is nuchterder. Ze blijft kalm in extreme situaties. Yumiko is iemand die veel geeft om haar crew en familie. Ze doet alles om hen te beschermen.

Strontnerveus

Het negende seizoen is aan de gang nu. Jullie zijn dus nagelnieuw in een groep van mensen die al lang aan elkaar hangt. Hoe was jullie eerste dag?

Fogler: Eerlijk: ik was strontnerveus. Je hoopt toch dat de rest van de groep je een beetje leuk zal vinden. Uiteindelijk is dat allemaal redelijk vlot gegaan hoor, we hebben ook wat tijd genomen om wat rond te hangen en elkaar een beetje te leren kennen. Uiteindelijk kom je als nieuw lid in een soort van familie terecht.

FOX

Opnieuw: er waren al acht seizoenen van The Walking Dead op het moment dat jullie aan boord stapte. Hoe bereid je je op zoiets voor?

Matsuura: Ik heb alle acht seizoen moeten bingewatchen voordat ik op de set van The Walking Dead kwam. Maar dat was leuk. Het is een toffe serie om te bingewatchen. Na ongeveer twee weken was is er door. Ik was meteen een grote fan. Ik had dan erg veel zin om mee te doen aan het nieuwe seizoen. Maar ik kende het voordien niet echt.

Fogler: Ik wel! Ik las de strips al en daarvan was ik al lang fan. Ik moet eerlijkheidshalve wel bekennen dat ik lang niet alle afleveringen heb gezien, van elk seizoen heb ik er zo een paar meegepikt. Ik heb twee jonge dochtertjes dus even thuis in de zetel gaan hangen en bingen is verre van evident. (lacht) Maar omdat ik de strips zo goed ken, had ik wel het gevoel voldoende goed voorbereid te zijn.

Met Rick Grimes is nu een hoofdpersonage uit de reeks verdwenen. Hebben jullie het gevoel dat dat een goeie zaak is voor de reeks?

Fogler: Het is een gigantische verandering. En als nieuwkomer kan je alleen maar hopen dat je een beetje kan bijdragen aan het opvullen van de leegte die het verdwijnen van zo’n iconisch personage nalaat. Ik voel die druk wel, om het alsjeblieft een beetje goed te doen. Die heb ik trouwens ook wanneer ik voor Fantastic Beasts moet spelen, dat uiteindelijk toch zo een beetje de leegte moet opvullen die Harry Potter nagelaten heeft. Ik hoop echt alleen maar dat ik het goed doe en het niet helemaal verpest. (lacht)

Warner Bros. Pictures

Matsuura: Ik denk dat de schrijvers er goed aan gedaan hebben om een tijdsprong in te bouwen voor de kijkers kennis maken met de nieuwe personages. Anders hadden ze zo’n grote verandering misschien niet aanvaard. Maar nu is er dat gat, waarin ook nog veel gebeurd is waar de kijker op dit moment nog geen weet van heeft. Ik denk dat we wel de goeie kant zijn uitgegaan.

Voordien speelde je in heel andere series en film mee, zoals Lost In London en Sherlock. Is een rol in The Walking Dead heel anders voor jou als actrice?

Matsuura: Zeker, wat je fysiek meemaakt als je in The Walking Dead speelt, is geschift. Ik was er met andere acteurs nog over aan het lachen. Het voelt als de yogaschool van het acteren. Het is zo warm en je zweet veel. Je moet acteren bij temperaturen tegen 40 graden. Het is zot. Je zit vaak bedolven onder modder, zweet en zand. Je wordt gebeten door muggen. Het is anders dan alles wat ik voordien al gedaan heb.

Fogler: Mijn grootste persoonlijke uitdaging was leren paardrijden. Echt man, niet te onderschatten. (lacht)

BBC
FOX

Ontbijt en lasagne

Na dit seizoen zouden er nog spin-offs verschijnen en een film over Rick Grimes. Zou jij interesse hebben om daaraan mee te werken?

Matsuura: Natuurlijk. Dat lijkt me leuk. Maar op dit moment zit Yumiko echt in de originele shows en niet in de verhaallijn va de spin-offs. Ze heeft pas haar intrede gedaan dus ik moet me nog even inwerken voor zoiets zou gebeuren.

Fogler: Het coole is dat ik momenteel in twee franchises tegelijkertijd zit. Sommige acteurs zouden dat misschien haten, want er komt heel wat druk bij kijken, maar persoonlijk vind ik het een droom die uitkomt. Letterlijk. Je moet weten: een paar jaar geleden ging het echt niet zo goed met mijn acteercarrière. Mijn tweede dochter was ook net geboren en ik zat op een dieptepunt. Op dat moment kon ik alleen maar dromen van een franchise. Het geeft een bepaalde vorm van zekerheid voor een acteur en je kan je tonen aan de wereld. The Walking Dead is een uitstekend platform, ik vind het ook een erg slimme reeks en Luke is een topkerel en ik ben blij hem te mogen vertolken. Ik voel me dus alleen maar dolgelukkig momenteel.

FOX

Is The Walking Dead te vergelijken met oudere films en series in het zombie-thema?

Matsuura: Het is een erg realistische reeks, voor wie binnen het zombiethema kijkt. Heel wat zombiefilms hebben iets cartoonachtig, grotesk. The Walking Dead heeft dat niet en daarom is de reeks ook zo succesvol volgens mij. Als ik over de show praat met mijn vrienden dan komt al snel de vraag “Wat zou jij doen in die situatie?” bovendrijven. Het scenario zou ook kunnen plaatsvinden in de moderne wereld.

En, wat zouden jullie doen in de wereld van The Walking Dead?

Fogler: Eens kijken: ik kan acteren, zingen en beeldhouwen. Ik denk dat ik wel ontbijt kan maken. Of een lasagne, maar van martial arts bijvoorbeeld heb ik helaas geen kaas gegeten. Ik denk dus vooral dat ik niet lang zou overleven. (lacht)

Dan, Luke is muziekleraar en hij gelooft dat de ware evolutie van de menselijke soort ligt in het maken van en verbinden rond kunst: het maken van schilderijen, vertellen van verhalen, delen van muziek. Welk nummer zou je naar de toekomst sturen om de mensheid te beschrijven?

Fogler: Damn man, wat een goeie vraag… (denkt na) Ik denk nu aan You Can’t Always Get What You Want van The Rolling Stones. Dat nummer heeft alles: het is een goeie slow en het draagt wat rock-‘n-roll in zich, het draagt klassieke invloeden en invloeden van gospel. Ja, da’s goed. En met The Stones kan je nooit verkeerd zijn!

The Walking Dead – seizoen 9B zie je vanaf 11 februari, elke maandag om 20.35 uur op FOX.
Stem af op kanaal 13 (Telenet), kanaal 15 (Orange) of kanaal 192 (Proximus).

Gesponsorde artikelen