Mount Sinabung kleurt Sumatra vijftig tinten grijs

Mount Sinabung kleurt Sumatra vijftig tinten grijs

Sinds september verstoort Mount Sinabung het leven op Sumatra opnieuw grondig. De vulkaan spuwt as, puin en stenen de lucht in, waardoor het hele eiland onder een laag gruis ligt. Wanneer de meer dan 22.000 geëvacueerden ooit weer naar huis zullen mogen terugkeren, is onduidelijk. 

15 september

De bijna 2.460 meter hoge vulkaan heeft 400 jaar geslapen, is in augustus 2010 opnieuw uitgebarsten en is nu plots weer actief.

De vulkaan spuwt as en gesteente de lucht in. Bijna 3.000 omwonenden verlaten hun huizen.

3 november

De Sinabung spuwt as 7 kilometer hoog de lucht in. Nog eens 3.000 mensen worden geëvacueerd.

5 november

De vulkaan blijft tekenen van activiteit vertonen. Dat levert naast veel ellende voor de omwonenden ook prachtige beelden op.

11 november

Half november stoot de vulkaan een pyroclastische stroom uit. Dat is een soort gloedwolk die bestaat uit vaste of halfvloeibare lava, gas, stenen en as. Die kan tot 850 graden Celsius warm worden en snelheden tot 725 kilometer per uur halen.

15 november

Na een nieuwe reeks uitbarstingen verlaten nog maar eens 5.000 mensen hun woningen. As werd tot 7.000 meter hoog de lucht in gespoten. Er zijn tot dusver geen dodelijke slachtoffers, de bevolking zoekt bescherming in kerken, moskeeën en andere gebouwen.

23 november

De vulkaan is bijzonder actief en barst negen keer uit op 23 november. Er zijn duizenden nieuwe evacuaties. Veel vluchtelingen leven in mensonwaardige omstandigheden in tijdelijke onderkomens en overheidsgebouwen.

25 november

De aswolk komt 3.000 meter hoog. In totaal zijn er al 15.000 mensen geëvacueerd.

30 december

De vulkaan spuwt ’s nachts maar liefst 9 keer lava. Er zijn ondertussen al 9 doden en 19.000 geëvacueerden. Veel mensen hebben ademhalingsproblemen en een te hoge bloeddruk.

4 januari

Meer dan vijtig erupties en gigantische aswolken. De veiligheidszone rond de vulkaan is inmiddels 7 kilometer. 

8 januari

Ondertussen zijn er al 22.000 mensen geëvacueerd. De dorpen in de omgeving van de vulkaan liggen er verlaten bij.

Afgelopen weekend

Sumatra kleurt grijs. En de ellende is nog niet voorbij. Volgens de woordvoerder van het nationaal rampenagentschap heeft de vuurberg “nog veel energie” en kan de uitbarsting “nog enige tijd duren”. 

Gesponsorde artikelen