Mousa Dembélé verlaat Tottenham en trekt naar het Chinese Guangzhou

Mousa Dembélé verlaat Tottenham en trekt naar het Chinese Guangzhou

Mousa Dembélé heeft een contract voor drie jaar getekend bij de Chinese eersteklasser Guangzhou R&F. De Rode Duivel verlaat zo na 6,5 jaar de Engelse topclub Tottemham, waar hij collega-Rode Duivels Jan Vertonghen en Toby Alderweireld gedag zegt, en kiest voor het snelle geld. Bij de Chinese club zal hij maar liefst 10 miljoen euro per jaar gaan verdienen. 

De geruchten deden al een hele tijd de ronde maar nu is de deal ook officieel: Mousa Dembélé trekt naar het Chinese Guanghzou R&F. Hij wordt zo de derde Rode Duivel die de overstap naar de lucratieve Chinese competitie maakt, na de veelbesproken transfers van Axel Witsel en Yannick Ferreira-Carrasco. Hoewel er de afgelopen maanden en jaren ook vanuit verschillende Europese clubs interesse was in de sterke middenvelder, kiest hij toch voor het verre China. Geld zal daarbij ongetwijfeld de belangrijkste reden geweest zijn, want Dembélé zal er een kleine tien miljoen euro per jaar gaan verdienen, meldt HLN.

Aangekondigd vertrek

Opnieuw kiest er dus een getalenteerde Belg voor de Chinese yens (lees ook: Absurde bedragen in het voetbal: hoe is het zo ver kunnen komen en gaat het nog erger worden?), maar de transfer van Dembélé zal makkelijker aanvaard worden dan die van Witsel of Ferreira-Carrasco. De intensiteit van het Engelse voetbal bleek al een tijdje te veel voor het lichaam van de middenvelder. Hij viel er van de ene (kleine) blessure in de andere en lag ook dit seizoen al meer dan twee maanden in de lappenmand met een enkelblessure. Hij mocht er op iets meer dan zes seizoenen zo’n 250 keer het Spurs-shirt aantrekken.

Dembélé was, in tegenstelling tot Witsel of Ferreira-Carrasco, echter geen vaste waarde meer in zijn team en is met z’n 31 jaar ook niet meer van de jongste. Op de koop toe leek Tottenham ook niet happig zijn contract, dat in 2019 zou aflopen, te verlengen. Een overstap naar een kleinere ploeg of een lagere competitie kondigde zich dan ook aan, al had de Antwerpse middenvelder wel nog interesse van grotere clubs. Zo werd hij afgelopen zomer nog gelinkt aan de Italiaanse topclubs Juventus, Napoli en Inter.

Chinese yens

Maar de aantrekkingskracht van het grote geld van de Chinese clubs bleek heel sterk en dus gonsde het de afgelopen weken meermaals van de geruchten dat Dembélé naar China zou trekken. Eerst werd Beijing Guoan, de nummer vier van het vorige seizoen in de Chinese Super League, nog als kandidaat genoemd, maar het werd uiteindelijk dus Guangzhou R&F, die het voorbije seizoen afsloten op de tiende plaats. Tottenham zou naar verluidt zo’n 11 miljoen pond (net geen 12,5 miljoen euro) vangen voor de Belg. Er ligt in China een contract voor hem klaar van drie seizoenen.

Dembélé, die z’n eerste stappen in het betaalde voetbal zette op het veld van Germinal Beerschot (nu Beerschot Wilrijk), trok al snel naar Nederland. Na een jaartje bij Willem II maakt hij de overstap naar het grotere AZ waar hij het in 2009 tot kampioen van Nederland schopte, tot op heden zijn enige grote titel. De sterke prestaties van Dembélé, die toen nog als aanvaller uitgespeeld werd, maakten de weg vrij voor een transfer naar de grote Premier League.

Controlerende middenvelder

Bij Fullham werd hij onder manager Martin Jol omgevormd tot een creatieve middenvelder. Pas bij Tottenham, waar hij in augustus van 2012 zijn collega-Rode Duivels Toby Alderweireld en Jan Vertonghen tegenkwam, groeide hij uit tot de controlerende middenvelder die we nu kennen en die hoge ogen gooide op het internationale toneel. Vorig jaar nog toonde hij zijn kunnen in de Champions League tegen de Italiaanse grootmacht Juventus, waar hij heerste over het middenveld.

Ondanks een reeks sterke prestaties was het voor de middenvelder echter wel steeds knokken om in de basiself te komen. De vele, intensieve, wedstrijden in de Premier League eisten ook duidelijk hun tol, want Dembélé lag meer in de lappenmand dan hem lief was, waardoor hij nooit een vaste basisplaats kon afdwingen.

De Antwerpenaar had door zijn sterkte en ervaring altijd wel een plaatsje in de Belgische selectie, maar ook bij de Rode Duivels kozen de bondscoaches vaak voor andere opties. Op het WK van afgelopen zomer mocht hij wel enkele keren opdraven, waaronder in de verloren halve finale tegen Frankrijk. De vraag is natuurlijk of Dembélé na z’n overstap naar China nog zal opgeroepen worden door bondscoach Roberto Martinez. Wtisel en Ferreira-Carrasco behielden het vertrouwen van de Spanjaard, maar voor Dembélé, die sowieso al niet in de hoogste schuif lag bij de bondscoach, lijkt dat minder zeker.

Geniet nog een keer van de meest fenomenale goal van Mousa Dembélé, in het shirt van AZ Alkmaar:

Ondertussen heeft Dembélé zelf ook al gereageerd op zijn vertrek:

Gesponsorde artikelen