MR en cdH hebben nieuwe Waalse regering nu volledig rond: Crucke (MR) waarschijnlijk minister-president

MR en cdH hebben nieuwe Waalse regering nu volledig rond: Crucke (MR) waarschijnlijk minister-president
rtbf

MR en cdH zijn vanmiddag tot een akkoord gekomen over de Waalse regering, dat kondigde cdH- en MR-voorzitters Benoît Lutgen en Olivier Chastel zelf aan op Twitter. Een Waalse regering van liberalen en christendemocraten dus met MR, dat met Jean-Luc Crucke waarschijnlijk de nieuwe minister-president mag leveren, als de grote winnaar; het cdH van Benoît Lutgen heeft zo toch al één coalitie beet: een klein beetje een overwinning voor hem.

Het was het eerste dominosteentje dat moest vallen: de Waalse regering. Na een week onderhandelen, was het vanmiddag dan toch zover: cdH en MR maakten op Twitter, met een droge ‘Accord’, bekend dat ze tot een regeerakkoord zijn gekomen. Het wordt straks een triomfantelijke persconferentie, waarop de Franstalige liberalen hun comeback maken op gewestelijk niveau.

In de zomer van 2014 stonden ze nog moederziel alleen: het cdH van Lutgen had samen met de PS van Elio Di Rupo en het FDF (ondertussen DéFI) van Olivier Maingain een monsterverbond gesloten en de Waalse, Brusselse en gemeenschapsregering gevormd, tegen de liberalen in.

Vandaag leveren ze de nieuwe Waalse minster-president en zitten ze federaal stevig in het zadel, inclusief de post van eerst minister. De naam die meest valt als nieuwe liberale kopman is Jean-Luc Crucke, een degelijke dossiervreter. Alternatief is Pierre-Yves Jeholet, die hoe dan ook zeker minister wordt. De MR mag in totaal vier ministers leveren, het cdH krijgt er drie. Ze schrappen dus samen één post: in de regering van Paul Magnette (PS) waren er acht ministers.

Scenario’s waarbij MR-voorzitter Olivier Chastel inschuift, of Willy Borsus verkast vanuit de federale regering, zijn minder waarschijnlijk. Premier Charles Michel heeft beiden nodig op hun huidige plek.

Het akkoord moet sober zijn, met een focus op kleinere structuren, en een duidelijk economisch programma. Maar verwacht geen revolutie, zo zitten MR en cdH niet in mekaar. Meer info volgt deze namiddag om 16 uur wanneer Lutgen en Chastel het regeerakkoord zullen voorstellen.

Eind deze week de stemming

Technisch gezien is de huidige Waalse regering nog niet gevallen. Dat gebeurt dan morgen of donderdag, als cdH en MR een constructieve motie van wantrouwen in het Waals Parlement stemmen. Dan moeten ze meteen een nieuwe regering voorstellen. Vrijdag of zaterdag komt er dan de vertrouwensstemming.

De coalitie is super nipt, met 38 zetels op 75 in totaal. En praktisch belooft dat spannend te worden: want twee parlementsleden staan op bevallen. Zowel Jacqueline Galant (MR) als Mathile Vandorpe (cdH) kunnen elk moment een baby krijgen. In dat geval heeft de meerderheid niet genoeg stemmen.

Al is het maar de vraag of de PS of Ecolo het spel zo hard zouden spelen: normaal is het de gewoonte dat, bij overmacht, één iemand uit de oppositie zich dan ook onthoudt. Maar of dat voor zo’n symbolische stemming als het vertrouwen in een nieuwe regering kan? Meest handige is dat de baby’s nog even blijven zitten, al is dat natuurlijk niet te voorspellen …

Gesponsorde artikelen