MR en cdH schakelen versnelling hoger: Waalse regering met twee komt in zicht

MR en cdH schakelen versnelling hoger: Waalse regering met twee komt in zicht

De grote revolutie waar Benoît Lutgen, de voorzitter van het cdH, van droomde toen hij de PS bij het huisvuil zette, is er niet gekomen. Ecolo weigert in een coalitie te stappen, DéFI weigert los te komen van de PS. Maar in Wallonië kunnen cdH en MR alleen verder, en dat gaan ze ook doen. Een Waalse regering komt in zicht, zonder de PS. En MR en cdH dromen van meer…

Vanmorgen beginnen ze eraan: Benoît Lutgen en z’n MR-evenknie Olivier Chastel. Bedoeling is dat ze vrij snel doorstomen, want heel het weekend willen ze vergaderen om dan snel een Waalse regering te vormen.

Niet onlogisch, vier weken lang draaien de Franstalige partijvoorzitters nu al ongemakkelijk rondjes. Lutgen blies z’n coalitie met de PS op, en begon met de andere partijen een ‘open dialoog’. Of ten minste dat hoopte hij: Olivier Maingain (DéFI) kwam zelfs nooit opdagen. De groenen van Ecolo hielden die gesprekken vier weken vol, maar hebben uiteindelijk geen enkele zin om in een coalitie met MR en cdH te eindigen. Exit Ecolo dus.

Na het theater kunnen de twee nu rustig alleen verder. Dat was van in het begin altijd de enige zekerheid. MR en cdH hebben een bijzonder nipte en eigenlijk oncomfortabele meerderheid in het Waals parlement: 38 zitjes op 75. Dat betekent dat je maar één zetel op overschot hebt. Grote discipline van alle parlementsleden van de meerderheid is vereist. Maar voor anderhalf jaar willen ze het wel wagen.

Wallonië als eerste dominosteen

Want MR en cdH zetten hoog in: ze gaan met een voor drie regeringen tegelijk onderhandelen: niet alleen de Waalse, maar ook de Brusselse regering en de Waals-Brusselse federatie.

De strategie voor die laatste twee is ondertussen ook simpel: druk op DéFI en Olivier Maingain zetten. Die was keihard tegen Lutgen en z’n cdH, toen die de coalities opbliezen. Want Maingain zit natuurlijk mee in de Brusselse regering, en was tot nu toe wel loyaal ten opzichte van de PS. Op Ecolo rekenen Lutgen en Chastel duidelijk in geen enkel scenario meer.

Maar de druk op Maingain wordt wel groter: blijft hij vastkleven aan de PS, of kiest hij toch voor een ongetwijfeld mooie prijs die MR en cdH hem gaan aanbieden? Opvallend is dat Maingain wel degelijk blijft praten: hij wil alleen niet aan tafel voor formele onderhandelingen, maar “voert gesprekken onder vier ogen”. Gisteren was er een lange sessie met Chastel.

Wat heeft de PS nog te bieden?

DéFI houdt de kaarten op de borst, vandaag ziet Maingain nog eens Laurette Onkelinx (PS) voor een lang gesprek. Maar alles wijst erop dat de DéFI-kopman dus de prijs aan het opdrijven is. En dan heeft de PS maar weinig te bieden: de peilingen zijn zo rampzalig dat er na 2019 niet veel te bieden is. En deze gesprekken gaan wel over meer dan de anderhalf jaar die nog rest: hier wordt voor langere tijd iets in elkaar gestoken.

Bovendien heeft het vormen van een nieuwe Waalse regering nog een bijkomend effect: PS-kopman Paul Magnette komt dan ‘vrij’, hij is niet langer de minister-president. Zonder job wordt een Magnette nog veel meer een rivaal van Elio Di Rupo en de ‘oude’ PS. De kans dat het bij de Waalse socialisten nog meer gaat rommelen, dat Magnette bijvoorbeeld begint na te denken over een project los van de oude partij, is niet ondenkbaar. En dat kan alleen maar goed nieuws zijn voor MR, cdH en anderen, die los van de PS een meerderheid willen vormen.

Gesponsorde artikelen