MR put moed uit interne peiling, en zet deur open naar Zweedse coalitie bis (mét cdH wel deze keer)

MR put moed uit interne peiling, en zet deur open naar Zweedse coalitie bis (mét cdH wel deze keer)

Het is links versus rechts, ook in Franstalig België. De MR windt er weinig doekjes om: zij willen verder gaan met de huidige coalitie, aangevuld met de christendemocraten van het cdH. In de laatste peilingen kregen de Franstalige liberalen grote klappen, en verloor premier Charles Michel serieus van z’n pluimen. Maar interne cijfers zijn positiever voor de MR.

Het was één van de knulligste video’s die deze campagne al te zien zijn geweest: de MR-kopstukken die meedoen in een stukje dorpstheater bij de slager, waarbij moest aangetoond worden dat Ecolo de taksen op vlees zou doen stijgen. Het leverde hen hoongelach op: kon het echt dat de MR zo amateuristisch werk leverde? En was het ook geen foute info: nergens had Ecolo dergelijke zaken in haar programma staan? Ging premier Charles Michel (MR) geen maatregelen nemen tegen ‘fake news’.

En toch. Het doet wat denken aan de N-VA-video’s waarin ‘gewone kandidaten’ hun partijstandpunten uitlegden. “In de Gloria”, noemde creatieve directeurs van grote reclamebureau’s het, de kritiek op het amateurisme kwam van overal. Maar de boodschap bleef wel hangen, de filmpjes werden veel bekeken, er kwamen zelfs parodieën. Hetzelfde lijkt nu te gebeuren met de MR: hun boodschap dat Ecolo straks met belastingen gaat aankomen draven, wordt wat weggelachen bij de opiniemakers en journalisten. Maar zolang de man in de straat die boodschap binnen krijgt, heeft de MR haar job gedaan.

Zware inzet voor de MR

Bij de Franstalige liberalen staan de zenuwen uiteraard gespannen: vijf jaar geleden nam de partij een enorme gok, door in de federale regering te stappen, als enige Franstalige partij. Premier Michel leek lange tijd op een soort kanseliersbonus af te stevenen, maar het ineenstorten van zijn federale regering deed z’n persoonlijke populariteit ook fel krimpen. De peilingen zijn ook voor de partij rampzalig: de liberalen dreigen onder de 20 procent weg te zakken. In Wallonië zou de partij nog wat stand kunnen houden, in Brussel zakken ze verder weg.

Maar de MR put een beetje moed uit een interne peiling die ze zelf lieten uitvoeren. Die is minder rampzalig dan wat de officiële cijfers van RTBF en La Libre zeggen. Zo zou de MR in Brussel wel degelijk nog in de race zitten om de grootste te zijn: zowel PS als Ecolo als de MR staan op een zakdoek van elkaar. “Alles is nog speelbaar”, zo is te horen bij de Franstalige liberalen.

Maar tegelijk is er realisme: de coalitie vandaag in de Waalse regering, met MR en cdH, is straks hoe dan ook haar meerderheid kwijt. De kans dat PS en Ecolo elkaar daar snel vinden is groot. Maar in Brussel ligt het iets complexer, en hoopt MR om toch een kans te maken. Maar de kans is groot dat de groenen en socialisten één akkoord sluiten over alles, en de MR uit de regionale regeringen houden.

Tegelijk blijft er natuurlijk het federale spel. Daarover zegt de Brusselse MR-kopman Didier Reynders nu duidelijk dat hij graag verder wil met de Zweedse coalitie, vandaag in een gesprek met Het Laatste Nieuws. Een grote verrassing is dat niet: de MR heeft ook niet veel andere opties. Ze willen graag sociaal-economisch verder hervormen.

Maar tegelijk leggen ze één eis op tafel: ze willen niet meer de enige Franstalige partij zijn in zo’n coalitie. Logischerwijze komt Maxime Prévot van het cdH mee aan tafel. Ook CD&V met Wouter Beke heeft al eerder aangegeven dat Prévot erbij moet. Die zegt zelf dat er geen enkel probleem is om straks met de N-VA te gaan regeren. “De nieuwe voorzitter Prévot laat duidelijk een nieuwe wind waaien, dus dat is mogelijk. Maar het belangrijkste is de inhoud: wij willen verder sociaal-economisch hervormen en we willen geen institutionele avonturen”, zo zegt Reyners.

epa

Gesponsorde artikelen