‘MTV Unplugged’, het muziekprogramma der muziekprogramma’s, is terug: deze artiest geeft dit najaar de aftrap

‘MTV Unplugged’, het muziekprogramma der muziekprogramma’s, is terug: deze artiest geeft dit najaar de aftrap

Het muziekprogramma ‘MTV Unplugged’ komt terug. Dat is een legendarische reeks uit de jaren 80 en 90 waarin grote artiesten een akoestische set brengen. De 19-jarige Shawn Mendes geeft de aftrap. ‘MTV Unplugged’ stamt uit de tijd dat MTV nog een échte muziekzender was. Ze wisten toen toppers te strikken als Eric Clapton, Jimmy Page en Robert Plant (Led Zeppelin), Nirvana, Neil Young en Paul McCartney.

Er komen nieuwe afleveringen van het muziekprogramma MTV Unplugged. Dat meldt het entertainmenttijdschrift Variety. De eerste aflevering sinds 2000 wordt op 8 september uitgezonden. Shawn Mendes, bekend van zijn hits Stitches en There’s Nothing Holdin’ Me Back, mag de reeks openen. Een optreden op die legendarische show, dat is niet niks. Mendes heeft dan ook lang aan zijn songs gesleuteld om het beste van zichzelf te geven op de televisie-uitzending, die beslist de geschiedenis in zal gaan: “We hebben flink moeten werken om de songs op de mooiste manier te brengen”, zegt Mendes. “Ik heb het gevoel dat als ik dit goed doe, mensen mij echt kunnen zien als een muzikant en zanger.”

Levende legendes

Heel wat levende legendes passeerden in de vorige eeuw de revue in MTV Unplugged. Enkele toppers:

1. Nirvana (1993)

Na hun tweede plaat ‘Nevermind’ wilde Nirvana koste wat het kost uit de spotlight verdwijnen. De hele wereld reageerde dan ook verbaasd toen Kurt Cobain en de boys in 1993 toezegden voor een MTV Unplugged-sessie. De groep oversteeg alle verwachtingen. Ontzagwekkende, intense kastaars als Where Did You Sleep Last Night?, Lake of Fire, Jesus Doesn’t Want Me for a Sunbeam, Polly en Come as You Are werden meteen geperst op de cd ‘MTV Unplugged in New York’. Het was het laatste noemenswaardige optreden van Nirvana. Frontman Kurt Cobain zou enkele maanden later zelfmoord plegen.

2. Mariah Carey (1992)

Mariah Carey toonde de wereld met haar MTV Unplugged-sessie dat ze niet zomaar een popsterretje was, maar dat ze ook écht kon zingen. Haar versie van het Jackson 5-nummer I’ll be there werd uitgebracht als single en stond maandenlang in de hitlijsten. Een inspiratie voor Shawn Mendes?

3. Paul McCartney (1991)

Over de MTV Unplugged-sessie van Paul McCartney (ex-Beatles) werd meteen een gouden bladzijde in het boek van de popgeschiedenis geschreven. Het optreden werd op cd uitgebracht onder de naam ‘Unplugged (The Official Bootleg)’.

4. Pearl Jam (1992)

Ook ‘die andere grungeband’ Pearl Jam deed een sessie. We waren hen bijna vergeten tot hun optreden in 2009 werd uitgebracht op dvd.

5. Roxette (1993)

Roxette is de eerste buitenlandse act die een MTV Unplugged-sessie mocht spelen. Sleeping in my Car, dat zal wel zijn!

6. Oasis (1996)

Al in de jaren 90 deed toenmalig Oasis-zanger Liam Gallagher moeilijk. Hij wilde niet meedoen aan MTV Unplugged, dus nam Noel de zang maar over. En het resultaat mocht er zeker wezen. Uiteindelijk ging Oasis op 28 augustus 2009 uit elkaar, nadat Noel uit de band gestapt was.

7. Eric Clapton (1992)

Deze blueslegende uit de jaren 60 had MTV natuurlijk niet nodig om zijn carrière te boosten, en de jongeren van toen zaten ook niet echt te wachten op zo’n oude knakker. Toch wist Clapton heel wat luisteraars te ontroeren door zijn jankende Fender Stratocaster-gitaar in te ruilen voor een akoestisch stuk hout. Kippenvelmoment is een understatement.

8. R.E.M. (1991)

Niemand was verbaasd dat R.E.M. met hun dromerige sound toezegde voor een MTV Unplugged-sessie. Maar dat maakt hun performance niet minder indrukwekkend.

Gesponsorde artikelen