Left Right
scrollTop top

‘Mulan’ dan toch gigantisch succes in VS ondanks Chinese controverse


Placeholder

Zo’n 9 miljoen Amerikanen hebben de afgelopen 2 weken via de streamingdienst Disney+ gekeken naar de live action-remake van Mulan. Dat melden verschillende Amerikaanse media. Daarmee lijkt de film dan toch een succes voor Disney te zijn ondanks de controverse rondom de release en de opnames.

De nieuwe streamingsdienst Disney+, die ondertussen ook in ons land gelanceerd is, heeft zo’n 60 miljoen abonnees over de hele wereld. De helft van hen woont in de VS. Van die mensen heeft minstens een derde al Mulan gestreamd.

Daarvoor moesten ze een extra 30 dollar betalen bovenop de abonnementsprijs. Dat zou Disney in de VS al 261 miljoen dollar hebben opgeleverd. Daarmee heeft Disney het productiebudget van Mulan al terug verdiend. Zo heeft de productie van de film ongeveer 200 miljoen dollar gekost. Hoeveel mensen buiten de VS de film al gekocht hebben, is niet geweten. In Nederland kost Mulan streamen een extra 21 euro voor abonnees. In België is de film nog niet beschikbaar.

Controverse

Dat Mulan toch een succes werd, is opvallend. Zo kwamen de film en producent Disney al meermaals onder vuur te liggen.

 • Al voor de coronacrisis ontstond er al ophef rond de film, die in China opgenomen werd. Mulan, een vrouw, verkleedt zich in de film als man om mee te kunnen vechten in het leger. Op een bepaald moment komt het tot een kus met Chen Hongui, een mannelijke love interest van Mulan. Dat vonden de Chinese autoriteiten niet kunnen en dus besloot Disney om te plooien en de kusscène uit de versie van de film voor het Chinese publiek te knippen.
 • Niet veel later ontstond er nog meer ophef rond Mulan. Zo uitte de Chinese hoofdrolspeelster Liu Yifei zich openlijk als voorstander van het communistische regime in China. In het bijzonder steunde ze de onderdrukking door China van de protesten in Hongkong. Dat ligt internationaal erg gevoelig, want Hongkong staat sinds de jaren ’90 de facto onder onafhankelijk zelfbestuur binnen de Chinese Volksrepubliek. China lijkt de jongste tijd zijn greep op de stadstaat te willen versterken, wat heel wat westerse landen tegen de borst stoot.
 • In het voorjaar van 2020 sloeg het coronavirus wereldwijd toe. Bioscopen werden zowat overal gesloten. De release van Mulan werd dan ook voor onbepaalde tijd uitgesteld.
 • Vorige maand raakte bekend dat Mulan in het westen niet in de bioscoop zou verschijnen, maar rechtstreeks naar de catalogus van de streamingdienst Disney+ zou gaan. De releasedatum: 4 december. Disney bevestigde enkele dagen geleden nog eens dat de film niet naar de Belgische bioscoopzalen komt. Abonnees die niet tot 4 december kunnen wachten, kunnen vanaf 15 september de film echter al streamen op Disney+ als ze een extra bijdrage neerleggen. In China zal de film echter wel in de zalen te zien zijn, wat er bij sommige westerse Disney-fans maar moeilijk ingaat.
 • Binnenkort is Mulan dus te zien voor het grote publiek. Eerder deze week ontstond er echter opnieuw ophef over de film. Zo wordt in de aftiteling het Chinees veiligheidsbureau van de provincie Xinjiang bedankt. Dat is de organisatie die Disney toegelaten heeft om in de provincie te filmen, maar die ook islamitische Oeigoeren en andere etnische minderheden opsluit in heropvoedingskampen. Die gedwongen interneringen liggen internationaal onder vuur en worden door heel wat experts in internationaal recht als illegaal beschouwd. Veel activisten, experts en betrokkenen schreeuwen nu moord en brand en begrijpen de beslissing van Disney niet.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170