Multinationals krijgen wereldwijd fiscale korting

Multinationals krijgen wereldwijd fiscale korting

Sinds de uitbraak van de financiële crisis tien jaar geleden, zijn de fiscale tarieven voor de grote multinationals beduidend verlaagd. Dat toont een analyse van de Britse zakenkrant Financial Times over de fiscale bijdragen van een honderdtal grote multinationals. Duidelijk werd dat de bedrijven weinig schade hebben ondervonden van de inspanningen die de overheid tijdens die periode heeft gedaan om zijn tekorten te verlagen en de belastingen te hervormen.

De reële belastingen voor bedrijven zijn sinds de financiële crisis gedaald met 9 procent, ondanks inspanningen van de overheid om agressieve fiscale ontwijking aan te pakken.

Volgens de Financial Times kunnen de maatregelen die de overheden hebben genomen om de vennootschapsbelasting te verlagen, slechts een deel van het fenomeen te verlagen. En dat multinationals nog altijd middelen hebben om aan fiscale heffingen te ontsnappen.

Fiscale competitie

Uit berekeningen blijkt dat de fiscale heffingen van de lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) de voorbije tien jaar met gemiddeld 5 procent zijn afgebouwd, maar tegelijkertijd werden de personenbelastingen met 6 procent verhoogd.

Pierre Moscovici, Europees commissaris voor fiscaal beleid, heeft eveneens al benadrukt dat een internationale fiscale hervorming noodzakelijk is. De strategieën van grote technologiebedrijven zoals Apple, Google of Amazon zijn daarbij het opvallendst. “Deze grote concerns blijken op hun buitenlandse winsten beduidend minder belastingen te betalen dan op de inkomsten op hun thuismarkt,” aldus de Financial Times.

“Met een eenmalige heffing van 15,5 procent en een belastingverlaging van 35 procent naar 21 procent kon de Amerikaanse fiscus op die manier 400 miljard dollar bijkomende inkomsten vergaren. Tegelijkertijd heeft diezelfde operatie de betrokken ondernemingen een fiscale besparing van 500 miljard dollar opgeleverd.”

Gesponsorde artikelen