Municipal Waste over Trump en Belgische bands vlak na hun concert op Graspop

Municipal Waste heeft zich in een mum van tijd weten te ontpoppen tot een van de beste thrash metalbands ter wereld. De groep heeft intussen al zes langspeelplaten uit en is niet meer weg te denken uit de scene. Wij spraken zanger Ryan Waste vlak van het concert op Graspop 2019.

Hoe ging de show?

Ryan Waste: “Het was wild. Het Belgisch publiek gaat altijd uit z’n dak als wij spelen, maar onze verwachtingen zijn overschreden.”

Waarom spelen jullie hier zo vaak?

“Eén à twee keer per jaar, vanwege het bier natuurlijk. Onze drummer is een grote bierkenner, maar we vinden het land ook om andere redenen leuk. België heeft een coole metalgeschiedenis. Denk maar aan Killer, Acid, Buzzard en Ostrogoth. Ik ben meer fan van de metal uit de jaren ’80 en eind jaren ’70.”

Sideprojects

Je hebt ook een sideproject in die old school stijl?

“Ja. Vroeger was er Vulture, nu Bat, een band in de stijl van Venom waarin ik zing en basgitaar speel. Ik heb ook een talkshow, Living Fast, over oude metal. Het verfrissend om sideprojects te doen. Dat houdt het interessant. Ik speel nu al bijna twintig jaar in Municipal Waste. Het is niet dat mijn smaak veranderd is, maar je wil gewoon meer doen en meer kanalen hebben om je muziek naar buiten te brengen.”

“Mijn laatste project is trouwens een script voor een film. Ik schrijf zeer graag. Het wordt een heavy metal horrorfilm. Totaal over the top in de stijl van Death Shock, Black Roses, Street Trash en Repo Man.”

Thrash metal anno 2019

Is er verschil tussen een Amerikaans en een Europees publiek?

“Ja. Bij Municipal Waste springt iedereen wild in het rond, dat hoort bij ons subgenre. In de VS is er een periode geweest, waarin niemand naar deze muziek luisterde, maar ik denk dat Europeanen altijd naar thrash metal geluisterd hebben, dat is hier nooit weggegaan. Daarom heb ik veel respect voor het Europees publiek. Het blijft hier trouwens groeien. De festivals zitten hier ook beter in elkaar, zoiets als Graspop zou ondenkbaar zijn in de States. Kunst heeft een veel prominentere plaats in Europa, dat is ongelooflijk.”

Hoe zou je de toestand van thrash metal anno 2019 vergelijken met die van wanneer jullie pas begonnen als band?

“Het bestond toen niet meer. Dat was een vreemde periode voor muziek, het jaar 2000. Wat mensen toen als metal beschouwden, was redelijk lame. Denk aan nu metal en rap metal. Ik ben opgegroeid als metalhead, ik kocht tapes en platen en hield van Exodus en Slayer. Het leek dus leuk om snel materiaal te spelen in een tijd waarin alles trager en dommer moest. Ik heb niks tegen rap, ik hou van rap, maar je moet dat niet mixen met metal. Het resultaat is heel commercieel en stom. Mensen hadden iets van ‘o, dat is metal’, maar ze hadden het mis.”

gmm

Nieuwe EP

Jullie laatste plaat ‘Slime and Punishment’ is nu zo’n twee jaar uit. Zit er nieuw materiaal aan te komen?

“Er komt een nieuwe EP met vier nummers uit in oktober. Die is al even af, maar we wachten op onze nieuwe Amerikaanse tour om die uit te geven. We gaan op tour met Napalm Death en Sick of it All. We vinden het altijd leuk om met bands te spelen die iets anders klinken dan wij. Dan wordt het gewoon saai, we zijn meer voor een interessante mix. Op dit festival heb je dat ook. Lynyrd Skynyrd en Glenn Hughes speelden vandaag!”
“We gaan ook op een Europese tour met die nieuwe EP, maar daar mag ik nog niets over zeggen. Het is een beetje een conceptalbum. Het lied Wave of Death dat we daarstraks speelden, zal op de EP staan.”

Ruig tourleven

Jullie hebben de reputatie een feestband te zijn. Dat zien we ook in jullie clip voor Breathe Grease. Zijn jullie echt zo op tour?

“Ja. Ik moet niet eens meer proberen tegenwoordig, als ik mijn deur uitkomt, zal het er zijn. Ik drink pintjes en ben een sociaal persoon. Elke nacht eist natuurlijk zijn tol op je lichaam. Ik zal dit niet voor eeuwig kunnen doen, maar nu gaat alles nog goed. Je moet jezelf verzorgen. Als je op tour bent, is er zoveel tijd en de alcohol is ruim voorhanden.”

Hoe reizen jullie?

“In een RV. Iedereen kijkt naar ons op straat en denkt dat we op een fucked up redneck-vakantie zijn. We zijn meestal ’s nachts onderweg. Morgen spelen we in Kopenhagen, een rit van dertien uur. We slapen in dat ding.”

Kritiek op Trump

Jullie uiten ook graag kritiek op Trump.

“Het is niet moeilijk om hem een idioot te vinden. Wat ik gek vind, is dat niet iedereen hem een idioot vindt. Hij krijgt zoveel steun en daardoor ben ik verlegen over mijn land. Ik probeer er niet teveel over na te denken, ik zit in mijn eigen heavy metal-fantasiewereld. We nemen een standpunt in als band, maar ik denk mensen voor hem zijn uit domheid. Die gast wou trouwens helemaal geen president worden. Hij wou nog beroemder worden dan hij al was. Hij werd steeds gulziger en hebzuchtiger. Zijn plan heeft hem in het gezicht geslaan en nu verneukt hij ons land en de wereld. Karma zal hem wel inhalen.”

Welke andere bands wil je graag zien?

“Slayer, Candlemass, Carpenter Brut, Glenn Hughes. Het is cool om op hetzelfde festival te staan.”

gmm

Gesponsorde artikelen