“Muren werken en muren redden levens”: Trump houdt voet bij stuk in State of the Union

“Muren werken en muren redden levens”: Trump houdt voet bij stuk in State of the Union

Met een week uitstel door de door hem geïnitieerde schutdown van de Amerikaanse begroting, heeft Donald Trump nu toch zijn State of the Union gehouden. Dat is een van de belangrijkste toespraken van het jaar, voor het voltallige Amerikaanse Congres. Trump moest het voor de eerste keer doen voor een Congres waar de meerderheid tegen hem is. In het hol van de leeuw deed hij toch weer een poging om zijn muur aan de grens met Mexico te verkopen. Waardoor de met momenteel erg verzoenende toon die hij aansloeg tegen de Democraten sowieso een maat voor niets is.

Het was de eerste keer dat Trump het Congres toesprak sinds de Democraten de meerderheid hebben veroverd in het Huis van Afgevaardigden. De Senaat is nog wel in handen van de Republikeinen. In the State of the Union vertelt de president traditiegetrouw hoe het land ervoor staat en zet hij zijn beleidsdoelen voor het komende jaar uiteen.

“Aan de start van een nieuw Congres, ben ik er klaar voor om te gaan samenwerken met jullie. Om samen historische doorbraken voor alle Amerikanen te behalen. Miljoenen burgers kijken nu, hopend dat we zullen regeren als één land, niet als twee partijen. De agenda die ik vanavond uiteen zal zetten, is geen Republikeinse agenda en ook geen Democratische agenda. Het is de agenda van de Amerikaanse burgers”, begon Trump aan zijn speech die 80 minuten duurde.

Die zat alweer vol met halve waarheden en regelrechte leugens. Factcheckers bij verschillende grote Amerikaanse media vonden er al minstens dertig. De grenskwestie was een van de hoofdmoten van de State of the Union. Trump ging minutenlang in op de gevaren van grootschalige immigratie. Volgens hem leidt die tot criminaliteit en slechtere leefomstandigheden voor Amerikanen.

“Muren werken en muren redden levens”

De president riep de Democraten op om zijn plannen voor een grensmuur toch te steunen. “Muren werken en muren redden levens. Dus laten we samenwerken en een compromis sluiten.” En: “Het is tijd dat Congres laat zien dat Amerika vastbesloten is een eind te maken aan illegale immigratie en de meedogenloze kartels, drugsdealers en mensensmokkelaars te stoppen.”

Hij vestigde daarna de aandacht op de karavanen met migranten uit Centraal-Amerika die op weg zijn naar de VS en benadrukte de inzet van extra troepen aan de Mexicaanse grens. Volgens Trump is de grensbeveiliging een “morele kwestie”.

“De wetteloze staat van onze zuidelijke grens vormt een bedreiging voor de veiligheid, beveiliging en financiële welzijn van heel Amerika”, zei Trump. Als argument hiervoor droeg hij in zijn toespraak aan dat “een op de drie vrouwen te maken krijgt met seksuele intimidatie op de lange reis naar het noorden”.

epa

Kim

Trump herhaalde zijn belofte van de grensmuur. “Ik zal hem laten bouwen. Mijn regering heeft een aanvaardbaar voorstel gemaakt om een einde te maken aan de crisis aan de zuidgrens. In het verleden is de juiste muur nooit gebouwd. Ik zal hem laten bouwen”, zei de president.

Trump maakte ook bekend dat hij op 27 en 28 februari in Vietnam een nieuwe ontmoeting heeft met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Hij zei daarbij: “Als ik niet was gekozen als president van de VS, waren we op dit moment, naar mijn mening, in een grote oorlog verwikkeld met Noord-Korea”.

Tegelijkertijd waarschuwde hij dat de economische voorspoed gevaar loopt door “belachelijke partijdige onderzoeken”, een verwijzing naar het onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller. Die kijkt naar de Russische inmenging tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016. Belangrijk onderdeel van Muellers onderzoek is in hoeverre het campagneteam van Trump zich met de Russen heeft ingelaten.


Applaus

Er waren ook momenten dat Trump van alle aanwezigen applaus kreeg. Bijvoorbeeld toen hij het had over lagere medicijnprijzen. Er komt een campagne om de prijzen van medicijnen te verlagen. Trump noemde het onacceptabel dat bepaalde geneesmiddelen in de VS duurder zijn dan in andere landen.

De president stond ook stil bij het toenemende aantal werkende vrouwen en bij honderd jaar vrouwenkiesrecht in de Verenigde Staten. “We hebben nu meer vrouwen in het Congres dan ooit tevoren”, zei Trump. Veel Democratische vrouwelijke afgevaardigden waren gekleed in het wit en applaudisseerden luid.

Syrië, Afghanistan en Venezuela

Trump besteedde in zijn rede ook aandacht aan de militairen in Syrië en Afghanistan. Hij kondigde eerder al aan alle Amerikaanse militairen uit Syrië te halen, omdat volgens hem Islamitische Staat (IS) verslagen zou zijn. Trump noemde in zijn toespraak geen specifieke datum of periode voor het terugtrekken van de troepen. “Het is tijd om onze dappere strijders in Syrië weer thuis te verwelkomen”, zei Trump. Hij benadrukte dat de VS zich zou blijven inzetten om “de resten van IS te vernietigen”.

De president prees ook de vredesbesprekingen in Afghanistan die een einde moeten maken aan de langstlopende oorlog van de VS. “Onze troepen hebben met ongekende moed gevochten en dankzij hun moed kunnen we nu een oplossing voor dit lange en bloedige conflict nastreven”, zei Trump. “Het is tijd.”

Daarnaast refereerde de president kort aan de crisis in Venezuela door te benoemen dat de VS oppositieleider Juan Guaidó erkent als interim-president. Trump sprak niet over de optie van militair ingrijpen, waar hij eerder wel uitspraken over deed.

Uitgesteld

De State of the Union stond oorspronkelijk gepland voor 29 januari, maar werd uitgesteld vanwege de ‘shutdown’ in het land. Door problemen met de overheidsbegroting ging de overheid 35 dagen lang dicht, de langste periode in de Amerikaanse geschiedenis.

Het knelpunt in de begroting is de omstreden muur die Trump wil bouwen bij de Mexicaanse grens. Het Huis van Afgevaardigden, dat in handen is van de Democratische partij, weigert akkoord te gaan met de financiering van de muur, wat ongeveer 5 miljard euro bedraagt.

De voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, stond Trump niet toe zijn rede te houden totdat de problemen zouden zijn opgelost. Een noodwet bracht op 25 januari tijdelijk een oplossing, waardoor de toespraak gehouden kon worden.

Er komt een campagne om de prijzen van medicijnen te verlagen. Trump noemde het onacceptabel dat bepaalde geneesmiddelen in de VS duurder zijn dan in andere landen.

Gesponsorde artikelen