Left Right
scrollTop top

Muyters, Vandeput of Vandaele: N-VA op zoek naar nieuwe voorzitter Vlaams Parlement


Kris Van Dijck wordt vervangen als Vlaams Parlementsvoorzitter
© credit: screenshot rtv.be

De N-VA zit met een enorme kater na het ontslag van Kris Van Dijck. Die schond de eerste regel in een crisis: als je geschoren wordt, moet je blijven stil zitten. Een affaire met een callgirl werd hem uiteindelijk fataal. De Vlaams-nationalisten schuiven nu razendsnel iemand nieuw naar voren.

Drie namen circuleren binnen de N-VA, om straks Van Dijck al op te volgen. Want het moet allemaal snel gaan, wil men vermijden dat Filip Dewinter (Vlaams Belang) te lang voorzitter is van het parlement. De facto is de aangebrande naam van extreemrechts nu de ‘eerste burger van Vlaanderen’ , na het ontslag van Van Dijck. Maar niemand wil dat die situatie zo blijft: alle partijen dringen er dus bij de N-VA op aan om meteen een nieuwe voorzitter naar voren te schuiven, om Dewinter weg te duwen en Van Dijck te doen vergeten.

Een aantal namen circuleren: Philippe Muyters, een man met veel ervaring als minister en algemeen geliefd als collega-politicus. Hij heeft één nadeel: hij was nooit zelf parlementslid, maar is meteen in de politiek gestapt en minister geworden. Maar daar tegenover staat dat hij uiteraard het spel in het Vlaams parlement door en door kent.

Regionaal evenwicht

Een andere naam die veel valt is Steven Vandeput. De Limburger was minister van Defensie, tot hij in Hasselt burgemeester werd. Die post zou hij kunnen combineren met parlementsvoorzitter, al is dat natuurlijk niet ideaal. Anderzijds mag Limburg in de evenwichten binnen de partij ook wel ‘bediend’ worden. Als het Muyters zou zijn, krijgt ‘Antwerpen’ alweer een post.

En zo valt ook de naam van Wilfried Vandaele. De West-Vlaming is veruit het meest ervaren Vlaams parlementslid van het trio: hij kent het huis van binnen en van buiten. Plus, ook hier speelt het argument van de regionale evenwichten: West-Vlaanderen heeft na het vertrek van Bourgeois niets meer. Tenzij Sander Loones alsnog minister zou worden, is Vandaele een manier om de West-Vlamingen iets te geven.

Een naam als Lorin Parys, nu nog ondervoorzitter van de N-VA, is wat onwaarschijnlijk. Voor de post zoekt men toch eerder een oude rot in het vak, en bovendien is de positie ook niet echt te combineren met het ondervoorzitterschap, én hebben zowel Ben Weyts als Theo Francken ambities namens Vlaams-Brabant.

Van Dijck: Dessels burgemeester blijft geliefd in eigen rangen

Een nieuwe naam moet de kater van Van Dijck doorspoelen. Die is enorm. De burgemeester van Dessel was een oude krijger binnen de partij, een man van de Volksunie nog. Bijzonder geliefd in eigen rangen, gerespecteerd daarbuiten. Weinigen binnen de partij hadden dit dan ook zien komen, al zagen ze met lede ogen de martelgang die Van Dijck over zichzelf afriep.

Want nadat Van Dijck met teveel alcohol in het bloed betrapt was, nam hij niet het advies van gewoon excuses aan te bieden, en vervolgens te blijven zwijgen. Dag na dag verschenen er verhalen in de kranten, in komkommertijd gevaarlijk. Van Dijck zou z’n loon een stuk storten aan slachtoffers, hij zou nooit meer op café gaan, hij had een vader die zelf slachtoffer was, hij had veel meer alcohol in z’n bloed dan eerst gedacht. De mediamolen bleef maar draaien, tot en met het filmpje waarop hij “I did it my way” aan het zingen was, die bewuste avond.

Een bijzonder-getimed stuk op P-magazine, werd uiteindelijk niets minder dan een welgemikte hit job. Terwijl Van Dijck een plechtige speech gaf over ‘politieke verantwoordelijkheid’ verspreidde het nieuws van een affaire met een callgirl, waarbij P-magazine gewag maakte van sociale fraude, zich als een vuurtje. De parlementsvoorzitter moest meteen na de speech vluchten voor de camera’s van Villa Politica en Terzake, en raakte onherstelbaar beschadigd, ook al lijkt op het eerste zicht hij niets meer gedaan te hebben dan een brief gestuurd om haar dossier te bespoedigen.

Het zal de bunkermentaliteit bij de N-VA alleen maar verder versterken: het wantrouwen voor de media was altijd al groot bij de Vlaams-nationalisten. Dat één van hun meest geliefde anciens nu op die manier moet gaan, doet pijn. Al moet er ook intern worden nagedacht: hoe kon het dat Van Dijck die post aanvaardde, wetende dat hij werd gechanteerd door een callgirl, en vooral, die informatie blijkbaar niet deelde met de top? Hoe dan ook: de N-VA zal Van Dijck niet laten vallen, hij blijft parlementslid. Aangebrande affaires of niet: daarvoor is het interne krediet van de man veel te groot.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  41.688.829
 • Aantal
  doden
  1.137.115
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  270.132
 • Aantal
  doden
  10.588