Muzikale duizendpoot Damon Albarn komt naar Werchter

Muzikale duizendpoot Damon Albarn komt naar Werchter

Damon Albarn staat op donderdag 3 juli als hoofdact in Klub C op de festivalweide van Rock Werchter. De Brit komt zo tegenover Metallica te staan op de affiche. Albarn was vorig jaar al op Werchter te zien als frontman van Blur, die toen een zeer sterke set afleverden. 

De singer-songwriter en producer kan na een carrière van meer dan twintig jaar een indrukwekkend en gevarieerd palmares voorleggen. Naast Blur maakt hij deel uit van Gorillaz, een door hemzelf opgerichte band die rock en hiphop combineert. Albarn trekt ook tijd uit voor muziekprojecten als Rocket Juice & The Moon, een funkband met Red Hot Chili Peppers-bassist Flea en The Good, the Bad & The Queen, waarmee hij in 2005 al op Werchter stond. Die laatste kreeg voor hun gelijknamige cd een prestigieuze MOJO Best Album Award. De man kan zelfs operacomponist op zijn cv zetten: in 2007 schreef Albarn de muziek voor Monkey: Journey to the West, een opera die het tot in de 02 Arena in Londen schopte.

Blur definieert Britpop

Toch kent het grote publiek de zanger vooral als frontman van Blur. Samen met bands als Oasis, The Verve, Pulp en Suede was Blur verantwoordelijk voor de de hoogdagen van de britpop in de jaren 90. Het genre stamde voort uit glam en punk rock van het decennium ervoor. Bij veel bands, waaronder Blur, was de invloed van The Smiths en The Stone Roses niet te onderschatten. Een groep als Blur wist zich op die manier duidelijk te onderscheiden van populaire grunge bands als Nirvana, een onderscheid dat tegelijk hun Engelse afkomst in de verf zette. Hun album Parklife wordt nog steeds aanzien als het toonaangevend album van het Britpop-tijdperk.

Inspiratie in Afrika

Als producer is de 45-jarige Brit verantwoordelijk Bobby Womacks gelauwerde Bravest Man in the Universe-album en werkte samen de Malinese muzikanten Amadou & Mariam. Albarn experimenteerde al eerder in zijn carrière met Afrikaanse muziek: hij bracht in 2002 Mali Music uit, een album dat hij had opgenomen tijdens een trip door Mali voor Oxfam. Twee jaar geleden lag ook Kinshasa One Two in de rekken, een album dat eveneens door Oxfam was tot stand gekomen in Congo.

Everyday Robots

Na een passage met The Good, the Bad & the Queen en Blur krijgt Werchter deze keer dus Albarn als solo-artiest te zien. Sinds 2011 werkt de Brit aan een solo-album onder zijn eigen naam dat op 28 april aanstaande uitkomt en Everyday Robots zal heten. Albarn liet al weten dat Brian Eno en Bat for Lashes op het album te horen zullen zijn. Of die ook een verschijning in de KluB C zullen maken, is nog maar de vraag. 

Gesponsorde artikelen