Left Right
scrollTop top

Mystery of flight 370, de realitysoap van CNN


Mystery of flight 370, de realitysoap van CNN

Wat gebeurde er met de Boeing 777 van Malaysia Airlines? Het is een vraag die na 10 dagen nog steeds niet is opgelost en dus stapelen de (complot)theorieën en (valse) geruchten zich langzaamaan op, van brokstukken gespot door een Chinese satelliet tot een kaping via een GSM. Vloog het vliegtuig nog 7 uur verder na het laatste signaal en waarom verdween het van de radar? Het zijn maar enkele vragen die journalisten willen beantwoorden, met de Amerikaanse nieuwszenders CNN op kop.

Hoewel de zender in eigen land niet de grootste nieuwszender is – MSNBC en vooral Fox News zijn beduidend populairder – is de merknaam nog steeds onlosmakelijk verbonden met ‘breaking news’. Voor de slabakkende zender was het mysterie van vlucht 370, no pun intended, een geschenk uit de hemel. Helaas is er een probleem: er valt weinig ‘nieuws’ te melden over de vermiste Boeing, uitgezonderd de onverifieerbare geruchten. Maar dat houdt CNN niet tegen, want de kijkers smullen van de geruchten, theorieën en beelden uit een vluchtsimulator.

De ratings van CNN bewijzen ook dat de overdreven aandacht (op bepaalde momenten 94% van de zendtijd) zijn vruchten afwerpt. Op 7 maart haalde de zender een totale rating van 309.000, na het nieuws van de vermiste Boeing steeg dat door tot 606.000 op 12 maart, cijfers die in de daaropvolgende dagen werden bevestigd.

Bovennatuurlijke oorzaak?

Alleen, hoe lang kan een zender als CNN deze berichtgeving verder zetten zonder geloofwaardigheid te verliezen? Voor Howard Kurtz, mediajournalist bij Fox News, zijn er te weinig feiten voor zo’n uitgebreide verslaggeving met speculatie tot gevolg.

Sommige presentatoren zijn zelfs zo hopeloos dat een bovennatuurlijke oorzaak niet wordt uitgesloten, dat valt toch af te leiden uit een vraag van Don James. Of hoe een van de  bekendste nieuwsmerken in de wereld de voeling met de realiteit kan verliezen. Enkel en alleen omdat de (Amerikaanse) kijkers smullen van het mysterie rond vlucht 370, al was het een realitysoap.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  42.983.766
 • Aantal
  doden
  1.153.553
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  321.031
 • Aantal
  doden
  10.810